Место:Кула
Адреса:XVI дивизије 34
ПТТ:25230
Општина:Кула
Телефон:025/723-944
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:Ержебет Блашко
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.ospetefibrigada.edu.rs
Први e-mail:direktor@ospetefibrigada.com
Други e-mail:
Facebook:

Нaša škola postoji na ovom prostoru već oko 150. godina. Prvi put se spominje u drugoj polovini 19. veka, tačnije školske 1855/56. godine. Školska zgrada je tada bila od naboja i imala dve učionice. U školi su radila četiri učitelja sa oko 180 učenika.

    Šкола је 1920. године добила ново име – основна школа „Вук Караџић“ и добија још једну учионицу и стан за учитеља. После другог светског рата постаје самостан са посебном управом и још једном зградом, а тада је носила назив „Седмолетка број ИИ“.

Године 1953. школа добија име „Кереши Чома Шандор“ по чувеном научнику. Школа је тада имала 720 ученика у 17 одељења смештених у 9 учионица, а настава се изводила на српском и мађарском језику.

Године 1961. школа мења име у основна школа „Петефи бригада“, које носи и данас. Данашњи изглед школа добија школске 1981/82. године. У склопу школе се налазе 24 учионице, 2 просторије предшколске установе „Бамби“, 2 просторије продуженог боравка, 13 кабинета, рачунарски кабинет, богата библиотека, пратеће просторије и стан за домара. Године 1983. школа добија и спортску халу са 960 седишта, а наредне године је у склопу школе отворена стоматолошка амбуланта, пета ове врсте у Војводини. Исте године школа набавља компјутере, које тада у Војводини имају само наша школа и школа „Иса Бајић“, такође из Куле.

Данас нашу школу похађа 784 ученика, а предаје им 64 наставника. У оквиру школе основана је и педагошко-психолошка служба. Основна школа „Петефи бригада“ је једина двојезична школа у општини. Настава се успешно одржава и на српском и на мађарском језику, а негују се и русински, словачки и украјински језик са елементима националне културе. Управо због тога су међунационални односи у школи изузетни и на завидном нивоу.