Место:Кула
Адреса:Лазе Костића 14
ПТТ:25230
Општина:Кула
Телефон:025/720-103
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:Мирослав Милованчев
Телефон директора:025/ 72 01 03
Телефон секретара:
Тип школе:Средња школа
Сајт:http://www.stsmihajlopupin.edu.rs
Први e-mail:ssmihpupkul1@ptt.rs
Други e-mail:
Facebook:
Средња техничка школа „Михајло Пупин“ u Kuli ima tradiciju dugu više od 60 godina. Škola je menjala nazive prateći transformisanje i reforme školstva. Najpre je počela sa radom kao Građevinska škola, zatim kao Škola učenika u privredi.
Паралелно одлуком општинског већа и већа произвођача 9. марта 1960. године основана је Машинска техничка школа, која је почела са радом 24. септембра 1962. године. У први разред је тада уписано 76 ученика. У школи је радило 6 професора и 4 хонорарна наставника.
Истовремено је у школи радила и Школа за квалификоване раднике.
Од школске 1973/74. године Машинска техничка школа наставља рад у оквиру Техничког школског центра у Кули и формира заједно са Школом за квалификоване раднике 20. октобара једну школу.
Од школске 1975/76. године средње школство се реформише и не уписују се ученици у средње школе као раније, већ се уводи заједничко средње образовање и позивно-усмерено образовање. У том периоду школа је радила као Центар за образовање стручних радника металске, електро и саобраћајне струке.
Реформом школства 1986. године скола се региструје под називом Средња школа машинско-енергетске, електротехничке и саобраћајне струке. Године 1989. укида се саобраћајна струка и школа ради под називом Средња школа машинско-енергетске и електротехничке струке.
Школске 1993/94. године школа мења назив у данашњи, Средња техничка школа „Михајло Пупин“. Данас школа има око 900 ученика којима предаје 51 наставник и сарадник.
Mihajlo Idvorski Pupin Михаило Пупин (9. октобар 1854. – 12. март 1935.) je američki naučnik srpskog porekla. Rođen je u Idvoru, Banat (tada u Austriji), a umro u Njujorku. U SAD odlazi veoma mlad i sa izuzetnim uspehom završava matematiku i fiziku u Kembridžu, a potom doktorira u Berlinu. Posle toga Pupin počinje svoju profesorsku i naučnu karijeru na Kolumbija univerzitetu gde radi punih četrdeset godina. Tokom svog života je bio uspešan pronalazač, i prijavio je 24 patenata od kojih je najpoznatiji Pupinov kalem koji služi „pupinizaciji“ telegrafskih kablova odnosno smanjenju slabljenja električnog signala duž kabla.
Сем богате и успешне научне каријере Пупин је био велики патриота. Свом презимену је додао Идворски како би показао приврженост родном крају. Био је један од оснивача и дугогодишњи председник „Српског народног савеза“ у Америци. Носилац је југословенског одликовања Белог орла Првог реда.
Два његова ученика су добитници Нобелове награде.