Место:Ковин
Адреса:Трг Жарка Зрењанина 7
ПТТ:26220
Општина:Ковин
Телефон:013/741-052
Школска управа:Зрењанин
Школски округ:Јужнобанатски
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://zmajkovin.edu.rs
Први e-mail:zmajkovin@hemo.net
Други e-mail:
Facebook:

Године 1904. донета је одлука Аустроугарске власти да се отвори Грађанска школа у Ковину са наставом на Мађарском језику. Грађанска школа је почела са радом у згради Основне школе, док је садашња зграда, сазидана 1911-1912. године. Наставнике је плаћалА држава, а школовање је трајало четири године.

 

o skoli 3Novoizgradjena zgrada bila je moderna i odgovarala je tadašnjim savremenim uslovima rada. Bila je opremljenja potrebnim učilima i opremom, od kojih se nevelik broj još i danas čuva, poput relikvija. Nešto kasnije, za potrebe Sokolske organizacije, izgradjena je i fiskulturna sala. Škola se postepeno proširivala tako da je u roku od četiri školske godine dobila sva četiri razreda. Na tom nivou održala se do Prvog svetskog rata. Po njegovom završetku 1918 -19. godine održani su ispiti za učenike čije je školovanje omeo ratni vihor. Godine 1919. odlučeno je da se otvori škola na Srpskom jeziku, a da generacije koje su nastavu pohadjale na Madjarskom jeziku školovanje dovrše na tom jeziku.

Nedugo potom, redovan rad poremetio je Drugi svetski rat. Škola je dobila komesara, iseljena je iz zgrade i smeštena u okrilje Srpske crkve, u prostorije Srpske crkvene opštine. Politika okupacionih vlasti nije uspela da spreči prodor antifašističkih slobodarskih ideja među učenicima i nastavnicima.

Доласком ослобођења, после краћег прекида, школа наставља са радом у просторијама тадашње основне сколе, а исељавањем војске поново ради у својој згради. Одлуком нових власти од 11. јануара 1945.године укида се Грађанска школа и претвара се у Нижу гимназију да би касније добила назив Непотпуна мешовита гимназија Ковин. Због повећаног броја ученика морао је да се отвори интернат – посебно за мушку, а посебно за женску децу.

 

Увођење седмогодишњег, а касније и осмогодишњег школовања отвара проблем простора што иницира идеју о претварању непотпуне у потпуну гимназију. Међутим, због популаризације средњих стручних школа, до прерастања у потпуну гимназију никад није дошло. Године 1950. заменом својих обрадивих површина школа омогућава изградњу стадиона малих спортова, у непосредној близини.

Од 8. септембра 1957. године до данас школа ради као основна школа непрестано се усавршавајући, како стручно тако и материјално. Школске 1975/76. године реконструисана је зграда, оформљено је три кабинета, девет специјализованих уционица, сређена је фискултурна сала.

 

ШКОЛА ДАНАС

Данас школа има 492 ученика у 24 одељења, 22 у матичној школи и два комбинована у суседном селу. После три деценије коришћења и уз веома скромна издвајања са одржавање, неопходне су значајније инвестиције како би се услови рада одржали и прилагодили захтевима које пред просветне радике ове школе постаља нови Наставни програм. 
Maksimalnim angažovanjem uprave, radnika škole, učenika i roditelja iz dana u dan se ostvaruju značajni rezultati u vaspitno obrazovnom radu. Nedavno je opremljen kabinet informatike,  tokom dečije nedelje svaka odeljenska zajednica uredila je svoju učionicu, ali se već od početka godine nižu uspesi na takmičenjima: Zmajevci odnose prva mesta u sportu, umetnosti, tehnici. Ova škola nije ostrvo, ona je deo svog grada i o njenom radu se redovno može čuti na radiju, pročitati u novinama ili na sajtu škole. Mada u skromnim uslovima, ona je čitav vek hram prosvete i kuture, rasadnik novih talenata i kuća iz koje u život polaze mlade generacie vrednih i čestitih ljudi.