Место:Кикинда
Адреса:Немањина 27/б
ПТТ:23300
Општина:Кикинда
Телефон:023/040-0270
Школска управа:Зрењанин
Школски округ:Севернобанатски
Директор:Витомир Радак
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://svetisava.edu.rs/
Први e-mail:svetisavaki@open.telekom.rs
Други e-mail:skola@svetisava.edu.rs
Facebook:facebook.com/svetisavaki

Основна школа „Свети Сава“ у Кикинди је осмогодишња школа. Основана је 1960. године, када је добила име ОШ „Моша Пијаде“, а од децембра 1994. на седници Школског одбора донета је одлука да се назив школе промени у ОШ “ Свети Сава „.

Prvi prosvetni radnici :
Jevrosima Gavrić, upravitelj škole; Lazar Momčilov, zamenik upravitelja;

Učitelji:
Milorad Nikolin, Roman Čobanin, Marija Velimirović, Koviljka Dražić, Marija Nedin, Anka Bajić, Smilja Bunjevac, Sofija Momčilov, Marija Boškov, Ester Francija, Nada Levai, Marija Jović, Ilona Lenart, Roza Tot-Kaša, Franciška Beretka, Danica Vukić, Milena Badrljica, Irma Šebek, Milena Gligorin, Ilona Rac ;

Stručni učitelji:
Slavoljub Jovanov i Nevenka Brandmajer ; nastavnici: Lazar Đuričin, Vojislava Ašković, Milena Girić, Smilja Jovanović, Veselin Berčeg i

Profesori:
Ištvan Varga i Anđelka Kosić i đaci počeli su sa radom u oktobru mesecu, u novoizgrađenom, za tadašnje uslove, modernom objektu.

Od osnivanja škole nastava je organizovana na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku.    Škola se nalazi na atraktivnom mestu i zauzima površinu oko 8.000 kvadratnih metara.

Školski park, koji je delo znalačkog rada i entuziazma nastavnika biologije, Cibula Albina i nekoliko generacija đaka, i dvorište sa nedavno rekonstruisanim sportskim terenima, zauzimaju oko 5.000 kvadratnih metara .    Zgrada je projektovana za rad sa 24 odeljenja. Već posle nekoliko godina, sa naglim porastom broja učenika, pojavio se problem nedostatka prostora, sa kojim se i danas nosimo. U tri navrata dograđivani su: sala za fizičkovaspitanje , trpezarija sa kuhinjom , biblioteka , kancelarije za direktora, sekretarijat, stručne saradnike, zubnu ambulantu, dve prostorije za produženi boravak učenika i radionica za TO .
Od januara 2001. godine problem nedostatka prostora i „letećih odeljenja“ rešili smo prelaskom na rad po specijalizovanim učionicama u predmetnoj nastavi. Broj odeljenja u prvih deset godina rada se povećao od tri na pet do šest po generaciji. Školske 1990/91. naša škola imala je rekordnih 1200 đaka, raspoređenih u 42 odeljenja. Od tada je postepeno opadao broj učenika i odeljenja, u skladu sa opštim trendom u našoj zemlji.

Do sada, osnovnoškolsko obrazovanje pod našim krovom je steklo oko 11500 ljudi, među kojima je mnogo stručnjaka u raznim oblastima nauke, umetnosti i drugih delatnosti.
Trenutno, u školskoj 2006/07. godini našu školu pohađa 807 učenika u 37 odeljenja redovne nastave i 36 učenika u dva odeljenja za osnovno obrazovanje odraslih. Tzv. večernja škola koja je jedna od naših specifičnih delatnosti, počela je sa radom školske 1993/94. godine. Jedina smo škola registrovana za ovu delatnost na području Severnobanatskog okruga. Do sada je, zahvaljujući radu večernje škole, koju organizuje i kao odeljenjski starešina vodi školski pedagog Mirjana Blagojević i u kojoj rade naši prosvetni radnici, do svedočanstva stiglo 146 polaznika.