Место:Крчедин
Адреса:Наде Јаношевић 4
ПТТ:22325
Општина:Инђија
Телефон:022/2 500-307
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Сремски
Директор:
Телефон директора:022/2 500-307
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://skolakrcedin.edu.rs
Први e-mail:skolakrcedin@yahoo.com
Други e-mail:
Facebook:

osnovna skola 22 jul krcedinШкола се налази у центру села, у непосредној близини цркве, поште, Месне канцеларије, Месне заједнице, Дома културе и аутобуског стајалишта.

Простор испред школске зграде ограђен је живом оградом, који је испуњен садницама бреза и разним зимзеленим дрвећем. У оквиру школског дворишта налази се и спортски терен намењен за кошарку, рукомет и фудбал.

Историја школе сеже у давну 1886. годину када је настава организована при цркви. Од 1903. године се одваја од ње и настава се изводи у школској згради која постаје њено власништво. Први носиоци учитељског звања била је породица Зековић (две сестре и брат) : Милорад, Анђелка и Катица.
На рушевинама старе школске зграде, никла је нова, 1960. године. Са напретком и развојем села повећавао се и број деце, што је условило потребу проширења школске зграде 1973. године. Први управник те новосаграђене школе био је Илија Радовац.

Школа данас поседује 8 учионица опште намене, 5 кабинета, библиотеку, учионицу предвиђену за информатички кабинет, фискултурну салу, учионицу за децу предшколског узраста, радионицу за потребе извођења практичне наставе техничког образовања, кухињу са трпезаријом и три мање учионице.
Школску 2004/2005. годину похађа 276 ученика смештених у 15 одељења од првог до осмог разреда и једна група предшколског узраста са 30 полазника. Такође, школа има и једно издвојено комбиновано одељење у Сланкаменачким Виноградима са 5 ученика од првог до четвртог разреда, а настава се одвија на словачком језику.

У реализацији васпитно-образовних задатака учествује 17 наставника предметне наставе и 8 наставника разредне наставе. Настава се одвија у две смене. Помоћно-техничко особље чине 8 радника.

Тренутно је у школи неопходно извршити реновирање фискултурне сале и поједних учионица (подови и зидови), набавку наставних средстава и обезбедити услове за кабинетску наставу. И поред тога ученици наше школе су успешни на општинским и окружним такмичењима из више предмета : биологије, историје, српског и руског језика. Посебно морамо издвојити спортске успехе наших ученика од петог до осмог разреда. На Олимпијади у Зајечару ове године фудбалери и две екипе гимнастичара су освојили друго место. 15 ученика је освојило за себе 17 сребрних медаља и три пехара за школу, тако да су у генералном пласману на Олимпијади од преко три стотине школа учесница заузели треће место.
Како би одговорила духу времена, школа је одлучила да конкурише за школско развојно планирање и током месеца децембра представници Министарства просвете и спорта ће посетити школу у циљу реализације Школског развојног плана.

Пројекат који је већ у току је пројекат „Грађанин“, за који је професорка географије едукована од стране „Грађанских иницијатива“. Овај пројекат се спроводи са ученицима шестих разреда.

Школа се поноси и својим некадашњим ученицима који су постали истакнуте личности. Истаћи ћемо неке од јих : Стеван Дороњски (бивши председник СФРЈ), Петар Релић (председник Извршног већа АП Војводине), Ига Бохур (први доктор просветних наука Србије), Живан Љуковчанин (некадашњи голман „Црвене Звезде“)