Место:Бечеј
Адреса:Доситејева 4
ПТТ:21220
Општина:Бечеј
Телефон:021/691-2268
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Снежана Ђукић
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://zdravkovci.edu.rs/
Први e-mail:zdravkovci@stcable.co.rs
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/zdravkobecej/?fref=ts

Основно образовање у облику установе постоји у Бечеју од 1703. године.
Под овим именом наша школа је основана одлуком Народног одбора среза бечејског бр.8640/55 од 6. јуна 1955. године.

У почетку школа се звала Осмогодишња школа „Здравко Гложански“.
Име је добила по Здравку Гложанском, дипломираном правнику, учеснику и руководиоцу народно ослободилачког покрета на овом терену, који је 1941. године убијен од стране окупатора. У знак сећања 1977. године испред школе је откривена његова спомен биста.
Шездесетих година школа је у складу са новим прописима добила садашњи назив – Основна школа.
По оснивању школи је за рад додељена делимично адаптирана школска зграда у Доситејевој улици бр. 4 тзв. Зарда. Први део ове зграде изграђен је још далеке 1868. године. Првобитно је то била Манастирска школа у којој су се школовала женска деца становништва Старог Бечеја, католичке вере. У овој школи радиле су редовнице-учитељице. Од 1870. године четири учитељице су у овој згради училе децу од I – IV разреда. 1872. године школа је проширена на V и VI разред и забавиште. Те године школа је имала шест учионица и 600 ученица.
Касније су школи су додељене још неке зграде које више не користи, осим школске зграде у Лењиновој улици бб, која је спојена двориштем са главном школском зградом. У почетку је материјална база школе била слаба, а школска зграда застарела, без водовода, савремених санитарних уређаја и са грејањем на чврсто гориво, са класичним пећима у свакој учионици. Подови су били дотрајали и премазивали су се искоришћеним машинским уљем. Није било довољно ни наставних средстава, а за неке предмете их уопште није било.