Место:Бачко Петрово Село
Адреса:Др Имреа Киша 34
ПТТ:21226
Општина:Бечеј
Телефон:021/803-039
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.samubps.edu.rs
Први e-mail:smbec@stcable.co.rs
Други e-mail:skola@samubps.edu.rs
Facebook:

О ШКОЛИ
Према историјским изворима, прва школа у Бачком Петровом Селу основана је давне 1703. године, непосредно после оснивања Потиско-поморишке границе (1702) као једна у низу српских народних школа у Бачкој на почетку ВИИИ века. Први учитељи су били свештеници Петар и Бошко. Од 1751. насеље је у саставу Потиског крунског дистрикта, а године 1773 основана је прва римокатоличка народна основна школа.
Основна школа “Шаму Михаљ” у Бачком Петровом Селу ради под овим именом и по данашњој структури од 1955. године.

У школској 2008/2009. години школу похађа 545 ученика распоређених у 26 одељења. Настава се изводи на српском језику у 8 одељења и мађарском наставном језику у 18 одељења. Број запослених је 59.
Школа користи два објекта у ул. Лењинова 34. (нова, савремена школска зграда саграђена 1978.) и Дожа Ђерђа 3. (стара зграда из 1891.) Објекти су повезани заједничким двориштем.
Просторни услови су добри. Школа ради по систему кабинетске наставе, у једној смени. Сви наставници разредне наставе раде у сопственој учионици, а већина наставника предметне наставе има свој кабинет.
Школа је релативно добро опремљена наставним средствима, (школа располаже са 4 сета за мултимедијални рад – лаптоп, видео бим, и др., користи две различите бежичне интернет мреже, већина учионица и кабинета има ТВ и видео опрему, ЦЂплејер, графоскоп, дијапројектор итд., а учионице И разреда поред наведених имају синтисајзер, Орфов инструментариј, велики број спортских реквизита, друштвених и логичких игара и др.) Фискултурну салу којом школа такође располаже, поред ученика школе користе и неки спортски клубови из села.
Основна образовно-васпитна мисија школе сажета је у „три слова Т“: Таленат – Традиција – Толеранција.
Посебна пажња се посвећује развијању функционалног знања ученика повезивањем теоријског и практичног знање ученика применом савремених наставних метода и наставне технологије.
У школи се уређује и зидаје ђачки лист „Кисокос-Школарац” који се штампа у обиму од 36 страна у тиражу од 350 примерака. Почетком 2007. године пуштен је у рад школски радио који емитује вести и пригодне програма као и избор музике на сваком одмору.
Слободне активности, смотре такмичења: У школи успешно раде секције из свих наставних области, а посебно треба истаћи:
– ученици школе су два пута освојили И место на републичком такмичењу из немачког језика, а тиме и наградни боравак, а њихов наставник стипендију за стручно усавршавање у СР Немачкој,
-успехе ученика на највишим нивоима такмичењима из мађарског језика (више пута су освојили 1., 2. или 3. место на окружном и на републичком такмичењу),
-секцију младих информатичара који су више пута награђивани на покрајинском и републичком такмичењу из информатике и програмирања,
-успехе ученика на окружном такмичењу из биологије,
-успехе ученика на општинским такмичењима из свих наставних предмета,
-успехе ученика на безброј литерарних и ликовних конкурса у земљи и иностранству.
Тренутно десет бивших ученика школе похађа неку средњу школу за неговање талената (из области математике, језика, спорта, ликовне и музичке уметности), а 17 ученика седмог и осмог разреда је са успехом положило тест за полазнике Регионалног центра за таленте “Талентум”.

Школа поштује и негује традиционалне и трајне вредности. У томе се ослања на квалитетан и стручан наставни кадар, добру радну атмосферу и релативно висок ниво васпитаности ученика.
Потврду за ваљаност наших принципа налазимо у стварним постигнућима ученика.
Као знак признања за свој рад, школа је 2004. године добила признање „Др Ђорђе Натошевић” за постигнуте изузетне резултате у наставном раду и неговању традиционалних вредности међусобног уважавања и поштовања у вишенационалној средини и организовању и активном учешћу у сарадњи са културним институцијама локалне заједнице.