Место:Бачка Паланка
Адреса:Скојевска 1/а
ПТТ:21400
Општина:Бачка Паланка
Телефон:021/750-574
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Мирослава Перак
Телефон директора:021-750-101
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://osdesankamaksimovic.bap.rs
Први e-mail:direktor@osdesankamaksimovic.bap.rs
Други e-mail:
Facebook:

ОШ „Десанка Максимовић“ има веома дугу и занимљиву прошлост. Године 1956. решењем Скупштине општине основана је Основна школа “ Клара Фејеш“ као самостална школа. Настава је извођена на српскохрватском и мађарском језику. Школа је имала 12 учионица у једној згради, као и једну школску радионицу, кухињу са трпезаријом и спортску салу са свлачионицама.

Истурена одељења из Нештина и Визића 1975. године припадају нашој школи. Ове школске године завршава и последња генерација на мађарском језику.

Од школске 1976/1977. настава се изводи на српском језику, мађарски се негује као факултативни језик. Школа је тада имала 47 запослених: 6 помоћних радника, директора, а остали радници су били у настави.. Настава је била извођена у две смене. У једној је била предметна, а у другој разредна настава.Смењивање је било недељно. У школи су успешно радиле секције: драмска, фолклорна, литерарна, рецитаторска, секција за стране језике, историјска, географска, шаховска, математичка, Тито-револуција, Наука младима, Млади физичар, Млади хемичар,Млади биолози, техничка, ликовна и спортска секција. Као страни језици, у школи су се учили руски и немачки.

Посебно су били запажени јавни наступи школе приликом свих свечаности које су тада обележаване: пријем првака, пријем ученика у Савез пионира, Дан Републике, Дан школе, Нова година, Дан ослобођења Бачке Паланке, Дан армије, Дан жена, Дан младости и учешће на Општинском слету и на крају школске године по одељењима.

Дан школе је обележаван 12. новембра на дан погибије младе партизанке Кларе Фејеш. Прослава је почињала смотром Пионирског одреда. Део програма извођен је у школи, а део крај Спомен базе Стојаковић.Традиционално је расписиван ликовни конкурс на тему “ Братство и јединство“.

Крајем јуна 1978. донета је коначна одлука о уступању зграде Техничкој школи “ 9. мај“. Школске 1978/1979. школа ради у три зграде. Услови за рад су врло тешки. Од 1981/1982. школа има своју зграду. Школа прва на територији општине покреће школски лист „Маслачак“

Приликом обележавања 30 година рада школе потписана је повеља о братимљењу између ОШ“ Клара Фејеш“из Кикинде и наше школе, а 1987/1988. и повеља о братимљењу са ОШ „Славиша Вајнер Чича“ из Илока. Тада се радило и суботом по посебном распореду, у групама, одвијале су се акције друштвено- корисног рада, спортска такмичења и посете биоскопу.

Деведесете године носе прегршт новина.У октобру 1994. почела је изградња нове школске зграде у насељу Синај ИИИ. О промени назива у Основну школу“Десанка Максимовић“ одлучено је 18. јануара 1995. Од 1995/ 1996. Нови Дан школе је 16. мај, дан рођења песникиње Десанке Максимовић, а колектив је знатно подмлађен.

Нова школска зграда ,са 3200м2 корисног простора, 16 учионица, специјализованих кабинета и фискултурном салом,свечано је отворена 20. октобра 1996. Школске 1997/ 98. излази први број школског листа „Извор“.

Школа има 568 ученика распоређених у 25 одељења. У њој ради 60 радника , од којих је 44 наставно особље.

Од 2007. године на челу ОШ „Десанка Максимовић“ је Татјана Милидраговић, права особа на правом месту, која веома успешно води свој тим који побеђује, што доказују многобројни успеси и остварени планови у протеклом периоду.