Место:Бачка Паланка
Адреса:Доситејева 3
ПТТ:21400
Општина:Бачка Паланка
Телефон:021/604-1244
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Сања Ралић
Телефон директора:021/2703778
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://vukaros.edu.rs
Први e-mail:vukaros@eunet.rs
Други e-mail:
Facebook:

vukkaradzicОсновна школа „Вук Караџић“ налази се у улици Доситејевој бр. 3 у непосредној близини Православног храма Св. Јован Крститељ. Настала је интеграцијом ОШ „Петар Драпшин“ и ОШ „29. новембар“. По историјату старија је ОШ „Петар Драпшин“, а ОШ „29. новембар“ основана је 1980. године. Одлуком Скупштине општине 1.1. 1996. године, обједињују се ове две школе у једну са новим именом „Вук Караџић“. Школа обухвата на подручју општине Бачка Паланка Месне Заједнице: Стари град, центар и Дунав са око 20 000 становника.
Школа има издвојена два објекта у насељеним местима Нештин и Визић, где се настава организује од првог до четвртог разреда.
Централна школа располаже са око 6200 м2 затвореног простора и око 15000 м2 отвореног простора. У згради се користи 12 специјализованих учионица за разредну наставу, опремљених за успешно извођење наставног процеса и 18 учионица које престављају специјализоване кабинете за поједине предмете. Поред тога, користи се адекватн апросторија за смештај библиотеке са фондом од 15758 библиотечких јединица и просторија за медијатеку са око 5000 јединица некњижне грађе. Школа поседује свечану салу, типа амфитеатар, у којој има 120 седишта, савремену салу за фзичко васпитање. За потребе ученика организује се ужина која се дистрибуира у савремено опремљеној трпезарији.
Око зграде се налазе спортски терени за: мали фудбал, кошару и одбојку, базен са песком за скокове, као и стаза за трчање. У оквиру отвореног школског простора је и парк за одмор ученика са летњом учионицом, за извођење наставе из предмета Познавање природе, Познавање друшва и ликовно. Школска зграда у Нештину поседује две учионице, кухињу, зборницу, купатило и простор за предшколски узраст (вртић).
У Визићу је нова школска зграда која има две учионице, настава је комбинована: 1/3, 2-4 и вртић који ради од 1. априла до 1. јула, кухињу и санитарни чвор. Опремљена је новим намештајем, тако да су услови рада у овој школи знатно побољшани у последње три године.