Место:Апатин
Адреса:Српских владара 25
ПТТ:25260
Општина:Апатин
Телефон:025/773-316
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:Здравковић Нада
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.zarko.edu.rs
Први e-mail:info@zarko.edu.rs
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/zarko.edu.rs/?fref=ts

Школство у Апатину има дугу традицију. Почеци наше школе сежу у другу половину XИX века. Првобитна школа је била у згради данашње музичке школе, која је заштићена као споменик културе. Изградио ју је апатински архитекта Ђула Партош.

Првобитна зграда основне школе

У школи су постојале вредне географске, археолошке и природњачке збирке. Ову школу су похађале многе знамените личности као што су Рајхл Ференц, архитекта – градитељ општине, Пал Абрахам, композитор, Шпајзер Јозеф, етнолог и Ервин Шинко, књижевник.

Данашња школа формирана је 1972. године интеграцијом основних школа “Раде Кончар“, “Моша Пијаде“ и “Жарко Зрењанин“. Школа има преко 1500 ученика. Школа се налази у центру града. Ученици у школу долазе пешке или организованим превозом. Ученици виших разреда из суседних места, Купусине и Свилојева, који наставу похађају на српском наставном језику путују у Апатин редовним аутобуским линијама, а трошкове превоза сноси Општина Апатин.

Главна зграда данашње основне школе
Настава се изводи у три објекта: зграда матичне школе састоји се из два дела, старе и нове школске зграде, који функционишу као целина. Школа има 10 учионица, 40 кабинета, 11 кабинета за наставнике, библиотеку, медијатеку, спортску халу, 7 мокрих чворова, канцеларије, школаску кухињу, салу за седнице, зборницу, котларницу и клуб за раднике школе и архива. Школа има два дворишта са изграђеним теренима за фудбал и кошарку и постављеним рефлекторима.

У делу зграде Музичке школе постоји 5 учионица у којима наставу похађају ученици нижих разреда у две смене.

Издвојена одељења удаљена су од матичне школе око 2км. У објекту се налазе три учионице у којима наставу похађају ученици нижих разреда у две смене, зборница, стан за домара, игралиште… У овој згради, ове школске године наставу похађају ученици Ромске националности, због близине школе Ромском насељу.

Школа поседује савремену школску библиотеку у којој се, поред школске лектире, налазе и научно популарне књиге, књиге савремених дечијих писаца и приручна и стручна литература.

Настава за ученике ромске мањинске заједнице је организована наисти начин као и за остале ученике, али је школски програм њима прилагођен, због специфичних социо-економских услова живота и недовољне савладаности српског језика.

Ове школске године извршена је реорганизација рада школе тако да ученици виших разреда наставу похађају само пре подне, а ученици нижих разреда наставу похађају у две смене.