Место:Београд
Адреса:Аце Јоксимовића 25
ПТТ:11132
Општина:Чукарица
Телефон:011/251-2093
Школска управа:Београд
Школски округ:Град Београд
Директор:Виолета Ђорђевски
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://osljubanenadovic.nasaskola.rs
Први e-mail:osljuba@gmail.com
Други e-mail:
Facebook:

О нама

Основна школа ‘Љуба Ненадовић’ једна је од најстаријих школа у Београду. Основана је давне 1840. године, али она и данас расте и развија се, рађајући учене људе своме граду.
Наши почеци везани су за учитеља Стојана Чолу и 1840. годину, када је у старој општинској судници, згради плетари, почела да ради прва школа у Жаркову. У тој првој школи није било ни клупа, ни школске табле, ни катедре. Сви су седели на троношцима или асури, али то није сметало да се учи читање, писање и рачун. Нажалост, иако је као споменик културе ‘Стара школа’ под заштитом Завода за заштиту споменика, она из дана у дан пропада, препуштена зубу времена.

Како је бивало све више ученика, простор ‘Старе школе’ постао је скучен. Ангажовањем тадашњег учитеља Алексија Ђурића, 1914. године, на светог Саву, отворена је нова школа коју је пројектовао Стеван Б. Савковић без икакве накнаде за свој рад, сматрајући то својим дугом месту у коме се родио и у коме је стекао прву писменост. Ова зграда је била тада, и све до Другог светског рата, једна од најмодернијих и најлепших зграда у околини Београда. Спољни изглед зграде је изузетно леп и архитектонски интересантан, са звоником у центру зграде који доминира насељем. Ова зграда је због историјско-архитектонског значаја стављена под заштиту државе као споменик културе.

Данашња школа ‘Љуба Ненадовић’ подигнута је 1953. године, а дограђивана од 1966. до 1969. године. Сада је то модерна, савремена школа која је успела да споји све специфичности некада изразито руралне средине са нарастајућим модерним тековинама. Успели смо да спојимо наизглед неспојиве противуречности, и то тако да ново не угрози вредности старог, већ да на темељима традиционалног градимо вредности прилагођене новом времену и потребама.

Прошли смо дуг пут од оснивања до данас, када славимо 170 година постојања. А циљ нам је исти – предати будућности поштене, учене и честите људе.