Место:Београд
Адреса:Косовска 19
ПТТ:11000
Општина:Стари град
Телефон:011/323-8688
Школска управа:Београд
Школски округ:Град Београд
Директор:Биљана Ђелић
Телефон директора:3243-813
Телефон секретара:3243-813
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.drinka.rs
Први e-mail:drinkaweb@sezampro.rs
Други e-mail:drinkapavlovic@drinka.rs
Facebook:https://www.facebook.com/pages/OS-Drinka-Pavlovic/102957689790736?fref=ts

Године 1963. почела је ради Основна школа »Дринка Павловић», са седиштем у улици Косовска број 19, Београд.
Смештена у центру града, сада иза Дома Народне скупштине, некад Савезне скупштине СФР Југославије, преко пута „Борбе“,у близини „Политике“, Радио Београда, РТ Србије, великих радних организација, банака, значајних културних институција попут Народног музеја и Народног позоришта, Позоришта „Душко Радовић“, некад Малог позоришта, Дечијег културног центра, некада Дома пионира…

Школа се налази у типично градском крајолику − сиве фасаде, скривена дворишта, кровови, врева која допире са Теразија и питомог Пионирског и Ташмајданског парка. Становници око „Дринке“ грађани су старог градског језгра. Школа је морала, а и сада је у обавези, да својим програмима и организацијом рада задовољи потребе развијеног социјално-културног миљеа породица, за већину високо образованих родитеља. С друге стране, део истог миљеа су и скромни простори угљарница и поткровља у којима живе наша деца и за које школа мора да обезбеди услове да се развијају и напредују. Тако је „Дринка“ била и остала школа у којој су веома изражени контрасти, који јој одређују карактер, атмосферу, циљеве.

Ученике је требало збринути добро организованом наставом, модерном опремом, савременим училима, материјалима за рад и забаву, храном, одморима, рекреацијом, великим избором слободних активности, које ће за осам година под окриљем школе омогућити сваком детету да открије своје поље успеха и развије га што је више могуће.
Те 1963. године под кровом школе нашло се 1 210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући скупини амбициозних, вредних, полетних, професионално јаких професора и учитеља, постали и остали заљубљени у своју школу. Враћају јој се често, а многи као родитељи који за своје дете бирају своју некадашњу школу. Колектив је бројао 44 наставника, а данас их има 64.

Број ученика је током деценија варирао од тог почетног до неке стотине мање, да би у четвртој деценији постојања школа имала до 900 ученика, што је оптимум за простор и опрему, али и за квалитетан рад. Веома импонује податак да смо пожељна школа. Родитељи са ширег подручја града бирају „Дринку“ јер у њој проналазе све што је потребно за правилан развој и безбрижно детињство своје деце. Дакле, „Дринка“ је школа у којој се учи с радошћу и умно, школа у којој свако дете има своје место и потребну пажњу, школа у којој наставници раде интензивно, ангажовано и с љубављу. Висока мотивација ученика, родитеља и наставника резултирала је успесима. Зато смо престижна школа.