Место:Раковица
Адреса:Станка Пауновића Вељка 45
ПТТ:11090
Општина:Раковица
Телефон:011/358-3164
Школска управа:Београд
Школски округ:Град Београд
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.francepresern.edu.rs/
Први e-mail:osfrancepresern@yahoo.com
Други e-mail:
Facebook:

Основна школа “ Франце Прешерн ” основана је 1. септембра 1955. школа је формирана од бивше основне школе “ Франце Прешерн ” и нижих разреда бивше шеснаесте београдске гимназије.

Бивша основна школа “ Франце Прешерн ” је основана 1938. у улици Љутице Богдана 46, под називом Очигледна школа “ Кнеза намесника Павла ”. Ову школу је саградила београдска општина. Школа је била четвороразредна са осам одељења и 287 ученика школске 1938/39. Управитељ школе био је владимир Лапчевић. Број ученика у одељењу се кретао од 35 до 40. школа је била добро опремљена, са свим инвентаром и училима. У школи је радило осам учитеља.


  По одлуци Заједнице образовања и Културно-просветног тела града Београда, основна школа “ Франце Прешерн ” преселила се у нову школску зграду у општини Чукарица, насеље Миљаковац, улица Станка Пауновића 45, 10. августа 1969.Поводом прославе четрдесет година плодног рада, директор Емилијан Пенић истакао је да из ове школе потиче велики број познатих стручњака, врсних стваралаца и уметника, а у самој школи ради импозантан број просветних радника.Школа је током свог постојања сарађивала са: друштвеном средином, општином, и школама из других тадашњих република, и то: ОШ „Отон Жупанчић“ из Марибора, ОШ „Франце Прешерн“ из Крања, ОШ „Дашо Павичић“ из Загреба, са Друштвом пријатеља народа Југославија – норвешка, са школом „Велика источна капија“ из Пјогјанга, била је домаћин школама из иностранства поводом сусрета деце Европе „Радост Европе“, угостила је многе писце, познате личности и освојила велики број награда из различитих предмета, била иницијатор хуманитарних акција „Деца-деци“, годинама освајала и осваја општинске и градске награде у оквиру рада Дечјег савеза.