Место:Чачак
Адреса:Светогорска 44
ПТТ:32000
Општина:Чачак
Телефон:032/556-3008
Школска управа:Чачак
Школски округ:Моравички
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.osratkomitrovic.edu.rs
Први e-mail:osratkomitrovic@sezampro.rs
Други e-mail:
Facebook:

ОШ „Ратко Митровић“ у Чачку постоји већ осам деценија. Зграда у којој се данас одвија настава подигнута је 1969. године као једна од најсавременијих и најопремљенијих школа у граду.
         Ово је градска школа која је својим положајем заштићена од негативних утицаја које са собом носи живот у градском језгру. Обухвата ученике из девет месних заједница.
Данас наша школа има 560 ученика распоређених у 26 одељења у матичној школи  (15 млађих и 11 старијих разреда) и издвојеним одељењима у Паковраћу, Парменцу и Овчар Бањи. У школи ради око 72 радника. Ове године с поносом славимо стогодишњицу постојања школе у Паковраћу.

(Опширније о нама )

         Далеке 1910. године мештани села Јездине и Придворице решили су да граде школу у којој би се школовала њихова деца. Градња школе, по одлуци Школског одбора започиње у рано пролеће 1911. године, на имању Драгића Митровића. Септембра исте године започела је са радом школа у новоизграђеној згради, где раде два учитеља, Милош Поповић и Симка Доронтић. Школа је имала 52 ученика.
         Избијањем Првог светског рата школа престаје са радом и према сачуваним документима настава је обновљена 1919. године.
         У време Другог светског рата школа је претворена у болницу, а настава се повремено организује у приватним кућама.
         У првим послератним годинама повећава се број деце и почиње изградња предузећа „Слобода“, ниче ново насеље у близини фабрике, па школа ради у тешким условима, без довољно простора.
         Године 1969. Основна школа „Јездина“ мења име у Основна школа „Ратко Митровић“, а настава започиње у новоизграђеној згради са 21 одељењем.
         Данас наша школа има око 560 ученика који су распоређени у 26 одељења у матичној школи и издвојеним одељењима у Паковраћу, Парменцу и Овчар Бањи. У школи је запослено око 70 радника.
         Тренутно у нашој школи ученици поред енглеског изучавају немачки и италијански језик.
Ученици наше школе од давнина су постизали велике успехе из најразличитијих области. Често су многи од њих били пласирани и на републичка такмичења из многих предмета.
У Основној школи „Ратко Митровић“ постоји и Ђачка задруга која се бави производњом и продајом цвећа, украсних предмета, честитки и накита. Често је учесник смотре ђачких задруга и редован излагач на разним сајмовима у граду.
        Традиција наше школе је и постојање ђачког листа „Бисер“ у коме се прате све области живота и рада школе. Он је своје почетке имао у часописима „Срцуленце“, „Бубамара“, „Пужић“.
         Матична школа поседује и савремено опремљен кабинет за информатику као и мини културни центар у атријуму школе. Опремљени су захваљујући сарадњи са америчком невладином организацијом ACDA-VOCA.
         Учионице су реновиране, а у школском дворишту налазе се уређени спортски терени.
         Учешћем у пројекту Школско развојно планирање, добили смо савремено опремљен кабинет за биологију, који је финансиран средствима Светске банке, Министарства просвете и општине Чачак.
         Норвешка амбасадса имала је удела у уређењу спортских терена и школског дворишта у издвојеном одељењу у Парменцу.
         Окренути смо и другим релевантним субјектима у локалној средини (појединци, фирме, Центар за социјални рад…)
  
         Живот и рад у школи обележен је и постојањем разгласне станице преко које се на одморима емитује музика, преносе важна обавештења, а једном седмично емитују се и емисије информативног карактера које се тичу свих области рада школе.
         Наша школа је последњих година учесник великих пројеката захваљујући чему су услови рада у школи побољшани.
         Тренутно се наша школа налази у пројекту УНИЦЕФ-а „Моја школа – школа без насиља“.Овај пројекат се реализује захваљујући донацији наше тенисерке Ане Ивановић. Главни циљ овог програма који је намењен ученицима, наставном особљу, родитељима и целокупној заједници је да се смањи и спречи насиље међу школском децом у Србији. Програм учи децу и одрасле различитим техникама понашања у конфликтним ситуацијама, промовише пријатељство и толеранцију у школи.