Место:Чокот
Адреса:Mаршала Тита 18
ПТТ:18250
Општина:Ниш
Телефон:018/456-1553
Школска управа:Ниш
Школски округ:Нишавски
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://osdesmax.wordpres.com
Први e-mail:desmax@eunet.rs
Други e-mail:
Facebook:

1922 – отворена Основна љкола у Чокоту у приватној згради Аксентија Лазића; прва учитељица звала се Љубица Рорђевић.

1923 – na inicijativu ucitelja Radovana Popovica pocela izgradnja љkolske zgrade (dve ucionice i dva uciteljska stana ) na tadaљnjoj seoskoj utrini: izgradnju pomogli meљtani Novog Sela i Donjeg Medjurova.

1935 – podignuta љkolska zgrada u Donjem Medjurovu i od tada deca osnovnu љkolu pohadjaju u svom mestu.

1947 – pokrenuta inicijativa za izgradnju zdanja Zadruћnog doma na љkolskom placu i pocelo se sa radovima, ali su oni obustavljeni 1949.g. a gradjevinski materijal je rasprodat.

1953 – cetvorogodiљnja osnovna ckola prerasta u osmogodiљnju i u peti razred su upisani ucenici iz Cokota, Mramora, Kruљca, Lalinca, Donjeg Medjurova i Novog Sela; zbog povecanog broja ucenika koriccene su i privatne zgrade u okolini, koje nisu udovoljavale pedagockim i higijenskim normama.

1956 – avausta zapoceta gradnja nove zarade (tri ucionice i dve kancelarije), a 1. novembra otpocela nastava u novoj zgradi; zbog velikog broja ucenika i dalje koriccene dve ucionice u kuci Draginje Lazic.

1957 – skola postaje maticna љkola sa osam podruћnih odeljenja: Novo Selo, Lalinac, Bubanj, Donje Medjurovo, Gornje Medjurovo, Mramor, Mramorski Potok. Vec tada je imala 1078 ucenika.

1958 – u љkoli formirana djacka zadruga „NOVO DOBA“ koja je te godine imala parcelu na kojoj je uzgajan hibridni kukuruz.

1976 – izvrљena dogradnja љkolske zgrade.

2002 – 11. februara љkola dobija novo ime „Desanka Maksimovic“ po nasoj znamenitoj pesnikinji, a u junu donosi svoj prvi љkolski razvojni plan. U julu i avgustu je zavrљena rekonstrukcija starog dela љkolske zgrade.

2003 – U januaru – 35 nastavnika zavrљilo edukaciju za program : “Ucionica dobre volje

2003 – Od januara do marta trajala edukacija nastavnog osob lja za primenu racunara u nastavi (edukaciju zavљilo 48 polaznika )

2003 – U februaru – oformljena NVO – “ Centar za podsticaj saradnje – roditelj – ucenik- nastavnik

2003 – U jesen љkola opremljena modernom tehnologijom (nabavljeno 35 racunara, fotokopir aparat, skener i љtampac )

2004 – U junu napravljen prvi susret sa firmom “ Љnajder elektrik “, a ista firma je u septembru 2004 . godine uplatila donaciju od 3500 eura NVO-RUN za podrћavanje projekta o daljoj medusobnoj saradnji

2005 – Osnovna љkola je u domen u kapitalnog investiranja i grade dobila dobila projekat za izgradnju balon sale za maticnu љkolu u Cokotu u vrednosti od 100 000 EURA Takode je detaljno renovirana љkolska zgrada u Lalincu ( obnovljena je fasada, zamenjeni su podovi , spuљteni su plafoni i uvedeno je centralno grejanje

2006 – Marta meseca љkolu je posetio ministar finansija Mladan Dinkic

2007 – Љkola je bila jedna od cetri u Srbiji koja je ucestvovala u projektu za zdravu pitku vodu Mariborske Livarne, u kojoj je pored nagrade ostvarila i posete Sloveniji sa najboljim ucenicima љkole.