Место:Доњи Крчин
Адреса:Крагујевачки друм бб
ПТТ:37258
Општина:Варварин
Телефон:037/795-180
Школска управа:Крушевац
Школски округ:Расински
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.skolakrcin.edu.rs
Први e-mail:skolakrcin@gmail.com
Други e-mail:
Facebook:

Село Доњи Крчин заједно са Средњим Крчином чини једно насеље и налази се на просторима огранка планине Јухор, а највећим делом са леве стране Каленићке реке. Мештани Доњег Крчина баве се ратарством, обрађујући просторе Крчинског поља које се налази између Доњег Крчина, Карановца и Тољевца. У Доњем Крчину се укрштају правци путева Варварин – Каленић и Крушевац – Крагујевац.

Школа у Доњем Крчину почела је са радом 1864. године. Настава је одржавана у приватној згради све до 1876. године када је сазидана садашња стара школска зграда која је реновирана школске 1974/75. године. У тој згради данас је пристојна трпезарија, кухиња и радионица за ТО. Ова зграда је оштећена у земљотресу од 01. јуна 1999. године, па је морала бити реконструисана.


Стара школа у Доњем Крчину
Школа је непрекидно радила до октобра 1915. године, када је престала са радом због доласка Аустријанаца. Аустријанци су запалили школску архиву и инвентар. Очевидци причају да је ватра горела пет дана. Учитељи који су до тада радили отишли су у рат јуна месеца 1914. године, а учитељице у болничарке. У школи је остао само учитељ Мита Милетић, пошто је био стар за ратовање. Он је радио до 20. априла 1915. године када су Аустријанци упалили школу.

Станови за учитеље саграђени су 1905. године, а затим су адаптирани у учионице. Тек пошто је 16. априла 1967. године саграђена нова, монтажна зграда, учионице су поново адаптиране у станове.


Нова школа у Доњем Крчину
Основна школа „Херој Мирко Томић“ је најразуђенија школа у општини Варварин. Њено подручје обухвата девет насељених места и то:

– Доњи Крчин са околним местима: Пајковац, Тољевац, Карановац, Мала Крушевица и Горњи Крчин и
– Залоговац са околним местима: Парцане и Мареново.