Место:Падеј
Адреса:Маршала Тита 45
ПТТ:23325
Општина:Чока
Телефон:023/075-773
Школска управа:Зрењанин
Школски округ:Севернобанатски
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:https://osservomihaljpadej.wordpress.com
Први e-mail:servom@pyrotherm.co.rs
Други e-mail:ospadej@mts.rs
Facebook:https://www.facebook.com/groups/548058708613868/?fref=ts

Opšti podaci o školi

Основан школа ,, Серво Михаљ,, се налази у селу Падеј, у општини Чока.

Падеј је веома старо насеље, вреди споменути да се први писани трагови о постојању места  датирају из 13. века, а   први пут се школа спомиње давне 1784. године.

Данас  село има око 3000 становника, већином мађарске и српске националности, са тенденцијом очувања и  неговања  културних, верских традиција.Томе допринесу између осталог и културна друштва, верске заједнице  у самом месту.

Сама школа се налази у центру  Падеја. У непосредној близини  школе се налазе већина објеката сеоске инфраструктуре (пошта, здравствена станица, цркве обе вероисповести, продавнице ) и  предшколска установа..

Објекат  данашње школе је подигнут 1966. године, дограђен је 1981.  године.

Површина школске зграде је 2719,96 м2, површина дворишта је 1192,70 м2, површина спортских терена је 1200 м2, док је зелена површина  1758,30 м2.

Школа има 8 учионица опште намене,5 специјализованих учионица , кабинете за физику и хемију, биологију, музичку и ликовну културу и кабинет за ТО  и за информатику. У свом саставу школа поседује салу са пратећим просторијама за физичко и здравствено васпитање, бетониране спортске терене за кошарку и фудбал. У згради постоје адекватне просторије за наставнике, директора, административно осбље, помоћно-технићко особље. Школа располаже фондом од преко 10.000  наслова у својој библиотеци, на српском  односно мађарском језику.

Школа посеђује: 5 ТВ пријемника, 26 компјутера, 4 лаптопа, 3 ДВД, 7 ЦД плејера, 2 хармонике,1 синтесајзер, 2 фотокопир апарата, 3 ласерских штампача,  3 колор  штампача,  2 касетофона, 3 графоскопа, 4 пројекциона платна, 1 видео камера, 1 дигитални фотоапарат, 1 факс-и телефон са копир апаратом, 4 пројектора, 4 интерактивне табле, школски разглас за приредбе, и унутрашњи разглас. Школа је опремљена и дигиталном учионицом која садржи 10 умрежених рачунара.

Наставна средства су максимално искоришћена, а захваљујући разним унутрашњим (школским) семинарима о коришћењу аудио-визуелне технике  и рачунарске опреме, је већи део наставничког већа оспособљен за коришћење истог.

 

Школа поседује добро опремљену кухињу, са трпезаријом за потребе организоване исхране ученика и радника .

Велико двориште, ходници  холови служе за боравак ученика за време одмора и својом величином омогућавају кретање, игру,  разоноду и дружење ученика.

У реализацији програмских садржаја и активности школа сарађује са МЗ Падеј, Домом здравља у месту, са предшколском установом у месту, са Културним друштвом  ,,Такач Рафаел”  Падеј, са основним школама у општини као и у околним местима, са основном школом  из Чанадпалоте у Мађарској, са средњом школом у општини и у околним местима, са заводом за запошљавање у Кикинди   итд.

   Школу тренутно похађа 173  ученика, а настава за њих се изводи у једној смени.

Наставу и другте активности реализују 30 наставника и два вероучитеља.

 У свом слободном времену ученици виших разреда могу да се укључе у рад спортско-рекреативних секција, у рад литерарне, драмске, биолошке, математичке секције, а ученици нижих разреда у рад ликовне, драмске радионице.

У оквиру рада секција наставници , између осталог припремају ученике за предметна такмичења. Запажени су резултати постигнути на општинским такмичењима  из мађарског језика, математике, биологије, хемије, српског језика, а вреди напоменути и изузетан пласман спортских екипа наше школе.