Место:Суботица
Адреса:Саве Ковачевића 16
ПТТ:24000
Општина:Суботица
Телефон:024/546-862
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Севернобачки
Директор:Милодановић Марија
Телефон директора:024/548-092
Телефон секретара:024/546-862
Тип школе:Основна школа
Сајт:https://www.osjovanmikic.edu.rs
Први e-mail:jmikicsu@mts.rs
Други e-mail:
Facebook:

jovanmikicО ШКОЛИ

Школа некада, у много чему се разликовала од данашње школе. Потребе друштва, наставника, родитеља и ученика биле су другачије од данашњих, тако да је рад школе и програм основно-школског образовања био сасвим другачији од данашњег. Учитељи и наставници били су распоређени у школске органе: школски одбор, наставнички савет, разредна већа, а радом школе координирао је управитељ. Своје знање наставници и учитељи преносили су из генерације на генерацију и са поносом их испраћали у нови свет, нови живот.

Школа је почела са радом 1945. године код “Санда“, преко пута садашње “Бирографике“. Управитељ је била учитељица Јелисавета Јаковљевић. Као учитељица је радила Анка Пешут а на мађарском језику Марија Деметер и Драгутин Ковач. Школске 1953/54. године, ова се увелико проширује, са 16 одељења за основно образовање и једно забавиште. Те школске године је школа проглашена осмогодишњом и добија име “Јован Микић“ по борцу НОР-а који је погинуо приликом ослобађања Суботице 11.10.1944. године. Тада је основан први школски одбор чији је председник постао Антун Тумбас. Школске 1956/57. године, на нивоу града дошло је до реорганизације и формирање територијалних школа, и за директора школе именован је Ердељ Ласло. Школске 1957/58. године, било је укупно 820 ученика у 25 мешовитих одељења, од тога забавиште са 80 деце.

Изградња садашње зграде започета је 1958. а отворена 13.05.1959. године. Коначно се остварила дугогодишња жеља ученика, наставника и родитеља. То је била нова школа са добро опремљеним кабинетима без фискултурне сале која од самог почетка важи за једну од цењених школа у граду, о чему говоре бројне награде и признања. Сеоба ученика била је током маја 1960. године. До овог периода се радило у пет школских зграда. Те исте године обухваћени су ученици српске националности од В/ВИИИ разреда уз до тада већ обухваћене ученике мађарске националности.

1964. године, изграђен је фискултурни полигон са ангажовањем ученика од В/ВИИИ разреда.

1973. године, изграђена је фискултурна сала која уз мале адаптације функционише и дан данас.

14.05.1977. године, на дан школе, у холу је откривена биста Јован Микиц – Спартака а овом чину присуствовала је и његова породица. Бисту је израдио познати академски вајар Сава Халугин. 13.05.1983. године, биста је премештена из хола у школско двориште где се и данас налази.

Школа је 10.10.1985. године за изузетне резултате на пољу васпитно-образовног рада добила ОКТОБАРСКУ НАГРАДУ ГРАДА СУБОТИЦЕ која је додељења одлуком Скупштине општине Суботица. Тих година нашу школу посетиле су многобројне личности из јавног живота наше земље. Између осталих велика част била нам је угостити велику књижевницу Десанку Максимовић.

Време је на згради оставило трага, али захваљујући великој бризи и ентузијазму запослених, она је и данас пријатно место за боравак и рад ученика и наставника. Данас школа има око 600 ученика, који прате наставу на српском и мађарском језику. Ученике обучавају млади стручни кадрови, наставници разредне и предметне наставе. У склопу школе налази се и нови кабинет информатике, библиотека која броји око 16.000 књига и продужени боравак. Школа поседује и најсавременији видео надзор.

У нашој школи укупно има 29 оделења, 20 на српском и 9 на мађарском наставном језику.

У школи постоји продужени боравак и планиран је за једну хетерогену групу од 25 ученика (на српском и мађарском језику од првог до четвртог разреда). Школу похађа 549 ученика. Настава се одвија у две смене.

Преподневна настава почиње у 7:30 за више разреде а у 7:45 часова за ниже, после подневна у 13:30 за више разреде а у 13:45 часова за ниже разреде и траје у зависности од распореда часова. На почетку школске године у пре подневној смени су нижи разреди (од првог до четвртог), а у поподневној виши разреди (од петог до осмог). У току радног дана између часова су одмори од 5 минута, а између другог и трећег, односно, трећег и четвртог часа су велики одмори од 15 минута.
Смене се мењају месечно.

Наш циљ је да школу опремимо најсавременијом технологијом како би ученике образовали на један модеран и савремен начин који ће пратити светска дешавања и потребе. Ка том циљу ићи це сваки наш корак.