Место:Сомбор
Адреса:Хаџића Светића 18
ПТТ:25100
Општина:Сомбор
Телефон:025/482-586
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:Јово Ћато
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Средња школа
Сајт:http://www.sppssombor.edu.rs
Први e-mail:skola@sppssombor.edu.rs
Други e-mail:direktor@sppssombor.edu.rs
Facebook:

Монографија Школе поводом 70 година од оснивања

монографија сколе
Школа данас

Школа, данас има око 400 ученика у 19 одељења, који се образују за занимања: пољопривредни техничар, прехрамбени техничар, ветеринарски техничар, техничар хортикултуре, техничар за биотехнологију, пекар, цвећар – вртлар, руковалац – механичар пољопривредне технике (РМПТ). Ове ученике образују мотивисани професори, стручни за своје предмете. У школи поред образовног рада, велика пажња се посвећује и васпитном раду.

Настава се одвија у 12 учионица, 10 кабинета, 2 лабараторије, 5 радионица, ветеринарској амбуланти, библиотеци, помоћним просторијама (пластеници, стакленик, полигони за обуку…). Кабинети су опремљени савременим наставним средствима и пружају велике могућности за квалитетну наставу. Настава се изводи кроз обавезне и изборне предмете и пружа могућност да се ученик определи за наставак школовања или за запослење након завршетка средње школе. Повећан је број часова практичне наставе и вежби из стручних предмета чиме се обезбеђује потпуна оспособљеност за процес рада.

Прехрамбена струка теоријску и практичну наставу реализује у кабинетима школе, а део практичне наставе у предузећима. Поред обавезне наставе, у школи се спроводе и ваннаставне активности у облику додатне наставе и рада у секцијама. У оквиру ваннаставних активности ученици и професори раде и на уређењу школског дворишта и свог радног простора.

Посебан значај даје се еколошкој компоненти савремене пољопривредне производње, где се савлађивањем више технолошких целина реализују циљеви заштите животне и радне средине. У школском дворишту стварају се услови за пријатан рад и боравак. Саграђена је летња учионица – радионица на отвореном простору где ученици и професори на традиционалан начин припремају различите прехрамбене производе.

У делу дворишта намењеном за одмор направљена је еко-бара, а око ње простор је уређен у етно стилу. Овај простор представља један део историје пољопривредне производње на овим просторима. Изграђен је импровизовани ђерам, а рестаурирана су стара кола и оруђа за обраду земљишта
Историјат

Пољопривредна школа у Сомбору основана је одлуком Председништва владе НР Србије од 31.07.1946. године. Материјална основа рада су две зграде у Војвођанској улици. Зграда садашњег Хигијенског завода и Фалционова вила. У тим објектима оспособљен је интернат за ученике, канцеларије и једна учионица. Услови су били неприкладни. Народни одбор општине Сомбор доноси одлуку о адаптацији зграде у улици Хаџића Светића број 18.
Првог априла 1954. године после осам година постојања школа је добила зграду. За интернат добија зграду Бугарски салаш, на Гаковачком путу.
Одвајање заједничког средњег образовања и васпитања, 1977. године у посебну школу, пољопривредна школа је била дужна да се организује и региструје као образовни центар за позивно – усмерено образовање пољопривредне и прехрамбене струке. 1978. године издваја се основна организација удруженог рада Интернат из састава пољопривредне школе.
1979. године школа је регистрована као образовни центар за кадрове пољопривредне и прехрамбене струке Сомбор.
1981/82 године допунска делатност центра је образовање пољопривредних произвођача.
1995. – Усклађивање са важећим законским прописима школа је 30.08.1995.г. регистрована у привредном суду у Сомбору као државна установа решењем бр. 683/95.
У марту 2001. за директора је изабрана Љубица Прибић – Јовичић, конституисан је савет родитеља, ученички парламент и школски одбор. Ново руководство започиње активности са циљем развоја школе. У јулу 2002. године директор школе Љубица Прибић-Јовичић и професори Владимир Поповић и Јово Ћато учествују у изради пилот програма за нове образовне профиле у подручју рада пољопривреда, производња и прерада хране.
17.09.2014. год. директор школе постаје Јово Ћато. Њега је на ту функцију именовао школски одбор.

Школа је имала ранг средње стручне школе. Задатак школе дефинисан том приликом је да у васпитно-образовном процесу оспособљава средње стручне кадрове за потребе здравствене службе. Настава у школи је била теоријска и практична, трајала је три године, изводила се по Плану и програму које доноси Савет

У зависности од кадровских потреба средине, протеклих година школа

је образовала медицинске сестре-техничаре, фармацеутске техничаре,

гинеколошко-акушерске сестре, физиотерапеутске техничаре и педијатријске сестре-техничаре. Настава се одвија на српском и мађарском језику. На мађарском језику се образују фармацеутски техничари. Осим редовног школовања школа врши и преквалификацију, доквалификацију и ванредно школовање за све верификоване смерове.