Место:Гаково
Адреса:Тоде Милетића 54/а
ПТТ:25282
Општина:Сомбор
Телефон:025/866-777
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:Милан Стакић
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.skolagakovo.edu.rs
Први e-mail:so.oslazakostic@neobee.net
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/oslazakostic.gakovo?fref=ts

ОСНОВНА ШКОЛА „LAZA KOSTIĆ“  GAKOVO

 

Место: Гаково

Општина : Sombor

Адреса:  Краља Петра И 56

              25282 Гаково

Телефон: 025/ 866 – 777

Телефакс: 025/ 866 – 777

е-маил:  со.ослазакостиц@необее.нет

 

 

Почетак рада датира из 1764. године, када се школа налази у центру села поред цркве. Први учитељ био је црквени појац. Школи припада и издвојено одељење у Растини, које је смештено у каштелу барона Редла изграђеном 1818. године. Рад школе, уопште узевши, зависио је од историјских прилика које су се мењале. У XИX веку школа је дограђивана четири пута и то: 1805, 1854, 1882. и 1898. године. У периоду од 1764. до 1994. године настава је извођена двојезично, на немачком или на мађарском језику, што је зависило од актуелне власти. У периоду од 1944. до 1948. године школа у Гакову није радила. Школске 1952/ 1953. почела је да ради осмолетка на македонском језику. Још увек су непознати подаци када је школа добила име „Лаза Костић“, којим поводом и на основу које одлуке. Педесетих година школа у Гакову је постала матична школа и за ученике из Растине. Данас школу похађа око 200 ученика распоређених у 12 одељења, по једно од И до В разреда и по два од Ви до ВИИИ разреда. Од тога је само једно одељење,  комбиновано од првог до четвртог разреда, у издвојеном одељењу у Растини.

.

ДИРЕКТОР

Име и презиме: Тоде Милетић

Телефон:062/ 272 – 777

е-маил:  со.ослазакостиц@необее.нет

Биографија:

Рођен 22. марта 1955. у Подгорији, општина Мркоњић Град, БИХ. У Гакову завршио основну, а у Сомбору средњу школу. У Осијеку дипломирао на Педагошкој академији и стекао звање наставника физичке културе. У Београду дипломирао на Факултету физичке културе и стекао звање професора физичке културе. Потом дипломирао на Вишој тренерској школи, одсек фудбал и стекао звање вишег тренера фудбала. Повратком у Гаково, учинио је све да у домену своје струке, анимира, организује, популаризује свет спорта и физичке културе, пре свега, код младих и да развије свест и љубав према здравом начину живота код деце и младих. Висок пласман на савезном такмичењу, више од 20 пласмана на републичком такмичењу, већи број пласмана на покрајинском такмичењу, као и низ победа на општинским и окружним такмичењима, што нашу школу сврстава у сам врх успешности.

ШКОЛСКИ ОДБОР:

председник школског одбора: Раде Драгнић

телефон: 025/ 866- 358

е-маил: со.ослазакостиц@необее.нет

остали чланови школског одбора: Станко Мандић, Љија Кљајић, Душка Мандић, Мирјана Шолаја, Марија Гроздић, Мирко Џебић, Горан Блануша и Предраг Гарајски.                                                   

Језичка структура:

Наставни језици: српски jezik

Материњи језик са елементима националне културе:-

Страни језици: немачки и енглески језик

ОСТАЛИ ПОДАЦИ О ШКОЛИ

школе у земљи са којима сарађује:

  • ОШ „Светозар Радић“ Текија

  • ОШ „Иван Горан Ковачић“ Станишић

  • ОШ „Братство Јединство“ Сомбор

  • ОШ „Петар Кочић“ Риђица

  • ОШ „Иво Лола Рибар“ Сомбор

школе у иностранству са којима сарађује: 

Програми и пројекти у току:

  • Пројекат „Школска телевизија“ – осмишљавање, снимање, монтирање, и емитовање емисија, филмова, догађаја и слично.

  • Пројекат „Очувајмо и заштитимо старе војвођанске сорте поврћа“ са циљем прикупљања што већег броја узорака семена и садног материјала који се изгајају у нашој околини. Ученици наше школе освојили су прву награду (рачунар) сакупивши највећи број узорака.

  • Пројекат „Горанска еколошка порука“ са циљем прављења плаката и карикатуре из области рада и деловања покрета Горана.

Специфичности:

Интеиван рад многобројних секција у школи. Секције које функционишу у нашој школи су: географска, историјска, драмска, информатичко- техничка, филмско-телевизијска, многобројне спортске, хор и музичка, математичка, новинарска, хемијска, физичка, ликовна и еколошка секција. С обзиром на велики број секција евидентно је да је готово сваки ученик члан бар једне секције, а многи похађају и по неколико секција. Резултат овако интеивних ваннаставних активности је велики број високопласираних ученика на општинским, окружним и републичким такмичењима, као и квалитетно провођење времена и свођење дечије доколице на минимум.