Место:Српски Милетић
Адреса:Светог Саве 25
ПТТ:25244
Општина:Оџаци
Телефон:025/764-608
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:Руселена Милић
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://oskostastamenkovic.edu.rs
Први e-mail:
Други e-mail:
Facebook:

О школи

Према писаним подацима помиње се податак да је 1740. године православни свештеник учио децу основној писмености.
Након насељавања Мађара, Аустријанаца и Немаца око 1770. – 1780. практично су постојале две школе, немачка за децу немачког, аустријског и мађарског порекла и српска за децу Срба који су живели у Српском Милетићу. Значајно је напоменути да после II светског рата након доласка колониста (јужни делови Србије) основана је школа и дато јој је име народног хероја Косте Стаменковића.

Коста СтаменковићКоста Стаменковић

Рођен је 3.октобра 1893. године у Лесковцу. Потиче из сиромашне радничке породице. Основну школу је завршио у родном месту. Због лошег материјалног стања његове породице, није могао да се даље школује, па се запослио као млински радник. Радећи у млину 1926. изгубио је леву руку.

Имао је истакнуту улогу у организовању ослободилачке борбе и ширењу устанка на југу Србије. Марта 1942. против партизанских одреда на југу Србије, покренута је снажна офанзива. Окружни комитет КПЈ и штабови партизанских одреда, у немогућности да се фронтално супротставе надмоћним снагама окупатора, одлучили су да се повуку у Јабланицу. Лесковачки партизански одред је, под руководством Косте Стаменковића, дао непријатељу одлучни отпор, али се и он морао повући у Јабланицу.
Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 4. децембра 1949. године, проглашен је за народног хероја.
Зграда основне школе “Коста Стаменковић” у којој је данас смештена школа саграђена је 1968. године.

skola1   skola

skola2    skola1

skola3  skola4

skola5  skola6

Двориште школе

Наша школа негује веома добру сарадњу са братском школом “Коста Стаменковић” из Лесковца, као и са свим основним школама наше општине.

Поносни смо и на сарадњу са основном школом из Бијелог Брда из Републике Хрватске.