Место:Нови Сад
Адреса:Лазе Лазаревића 1
ПТТ:21000
Општина:Нови Сад
Телефон:021/674-0261
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Вукашин Лазовић
Телефон директора:6740-261
Телефон секретара:
Тип школе:Гимназија
Сајт:http://www.gimnazijalazakostic.edu.rs
Први e-mail:lakogim@gmail.com
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/djplazakostic/?fref=ts

Наша школа, Гимназија “Лаза Костић” у Новом Саду, најмлађа је гимназија у Србији. Централна зграда изграђена је још 1926. године, а до пре тридесетак година у њој је била смештена Основна школа “Јожеф Атила”, затим и Саобраћајна школа, која је после двогодишњег рада затворена.

На том месту је 1. септембра 1996. године основано одељење Гимназије “Светозар Марковић”, а одлуком Владе Србије, 28. маја 1998. године, именована је као “Гимназија са потпуном одговорношћу”. Влада Србије, међутим, 17. маја 2000. године доноси одлуку којом се мења назив школе и она добија име Гимназија “Лаза Костић”, како се и данас зове. Дан школе је 12. фебруар – рођендан Лазе Костића, великог романтичарског песника, по коме је школа названа, и увек се обележава свечаном академијом, која се одржава у нашој модерној позоришној сали.

Од свог оснивања гимназија привлачи пажњу ученика разним активностима које се осмишљавају у зависности од потреба времена и друштва, као и интересовања младих.

 

Школа се налази у мирној периферној градској зони, добро је саобраћајно повезана са свим деловима града. У близини се налази Основна школа “Јожеф Атила”. Потпуно је заштићена од градске буке, те омогућује несметано извођење наставе.

Квалитетан наставни кадар, заинтересован за стручно усавршавање, труди се да ентузијазмом надокнади недостатак учила. Усавршавање професора обухвата стручне, педагошке и психолошке садржаје. Остварује се кроз рад стручних актива, рад семинара и индивидуално. Учешће колега у низу тродневних семинара и едукација за професоре карактеристика су наше школе.

Културна и јавна активност је веома разијена, што доказује стално присуство ученика и професора на свим важним предавањима, презентацијама, трибинама, представама. Професори марљиво и континуирано раде са талентованим ученицима и зато су резултати веома запажени у области свих секција: школско позориште, литерарна, рецитаторска, ликовна, секција школског хора, програмера, секција биолога и свих спортских секција. Ученици и професори наше школе учествују на већини такмичења које организује Министарство просвете и спорта. Пружањем подршке успешним ученицима, али и изузетном помоћи ученицима који показују слабије резултате из појединих предмета, професори и педагошко-психолошка служба развијају хуман однос према ученицима и поштовање њихове личности.

Ми смо најмлађа гимназија општег типа у Новом Саду, са програмима најближим класичним гимназијама, што омогућава проходност, како на техничке и природно-математичке факултете, тако и на студије језика и друштвених наука. Ђаци који се определе за похађање наше школе имају више времена да размишљају о свом усмерењу и да преиспитају своја стварна интересовања. Новом реформом ми ћемо претрпети најмање промена у односу на друге средње школе. Наша школа образовно делује на ученике у циљу формирања свестране личности. Настоји да развије и васпитну страну, као и другарски однос и има велико разумевање за ученике који се активно баве неким спортом.