Место:Нови Сад
Адреса:Улица VIII 2, Шангај
ПТТ:21105
Општина:Нови Сад
Телефон:021/652-0142
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Љубица Грубач
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.veljko-vlahovic.edu.rs
Први e-mail:osveljkovlahovic@mts.rs
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/pages/Os-Veljko-Vlahovic/586187228203415?ref=br_rs

ОСНОВНА ШКОЛА „ВЕЉКО ВЛАХОВИЋ“

Основна школа „Вељко Влаховић“ је најмања школа у Новом Саду. Налази се у малом градском насељу Шангај, 4 километра удаљеном од града. Школа се налази у индустријској зони, између „Рафинерије“ и „Термоелектране“. Због оваквог положаја школе и насеља, наше здравље је угрожено испаравањима из Рафинерије и Топлане, тако да нам је јако важна еколошка заштита средине. Насеље Шангај и школа у њему су, 1999. године претрпели огромна оштећења за време НАТО бомбардовања. Уништења постројења рафинерије условило је велико еколошко загађење наше околине.

Историјат школе:
Прва школска одељења за ученике из Шангаја отворена су 1962. године у згради данашње амбуланте. Први учитељи који су радили у Шангају били су Тинка Мартицки, Радмила Новаковић, Наталија Јефтић и Младен Мартицки.
Зграда у којој се школа данас налази, саграђена је 1969. године када је отворила своја врата одељењима свих 8 разреда. Школа је у почетку радила као огранак школе „Ђура Даничић“ и имала 350 ученика, а настава се одвијала у две смене. У октобру 1977. године, наша школа се одваја од школе „Ђура Даничић“ и наставља рад као самостална Основна школа „Вељко Влаховић“. Први директор је био Чедомир Вујасиновић. У школи је тада радило 7 учитеља и 19 наставника. Ученици су поред редовних предмета учили и мађарски језик и прву помоћ и заштиту, а од слободних активности постојале су: рецитаторска, драмска, фолклорна и музичка секција, млади хемичари, физичари, математичари и техничари; у спортском друштву била је фудбалска и гимнастичарска сецкија и шах.
Те далеке 1977. године наша школска фудбалска репрезентација је била првак Југославије. Имали смо три првака у џудоу који су освојили неколико златних и сребрних медаља на међународним такмичењима и школским олимпијадама и првакињу Балкана у пливању лептир стилом. Ученици су тада ишли на екскурзију у правцу Нови Сад, Бачка Топола, Суботица и Хоргош, записано је у Летопису школе.
Дугогодишњи директор школе у периоду, од 1984. до 2003. године, била је Миљка Јефтић. За то време је много уложено у осавремењавање школске зграде, опреме и инфраструктуре. Од 2003. до 2014. године, функцију директора школе обављала је Наташа Вујановић Ђумић. Тренд развоја и унапређења, како у материјално техничком, тако и у васпитно-образовном и културолошком смислу, наставља се и у овом периоду. Поред улагања у савремена наставна средства и помагала,школски намештај, климатизацију простора, редовног одржавања спољне и унутрашње фасаде, изглед школског дворишта, много енергије и труда улагано је у неговање сарадничких односа са бројним институцијама, организацијама и удружењима, а све с циљем унапређења живота и рада школе.

Данашња школа:
Школа је површине око 840 квадратних метара и у њој је свега 8 учионица јер имамо само по једно одељење сваког разреда и укупно 160 ученика. У нижим разредима је 73 ученика, а у вишим 87. у сваком одељењу је у просеку 20 ученика. С обзиром на чињеницу да смо мала школа, сва настава се изводи у преподневној смени.
За ученике који имају потребу за додатном подршком, у нашој школи постоји и једно одељење ШОСО “ „Милан Петровић““ .Организован је продужени боравак за децу нижих разреда.
Наша школа је једина школа у граду која нема фискултурну салу. Када је лепо време то нам и не смета јер наставу физичког васпитања изводимо у великом и пространом школском дворишту, али када је кишовито и хладно време настава се мора одвијати у адаптираној учионици.
У школском објекту поред учионица и административних канцеларија, имамо и трпезарију, школску кухињу, школску библиотеку која броји око 6 350 књига и кабинет за информатику у којем се налази 20 рачунара.
Можемо се похавлити да смо једина школа без графита!
Настава у школи се изводи на српском језику. Страни језици које деца уче у нашој школи су немачки и енглески jезик. Као изборни предмет реализује се настава ромског језика и настава информатике за ученике 5, 6, 7. и 8. разреда.

Сарадња са другим школама

Наша школа традиционално сарађује са Основном школом „“Вук Караџић““ из Новог Сада, наручито због двојних односа наставника, који углавном раде у обе школе и са Основном школом „“Вељко Петровић““ из Бегеча. На локалном нивоу највише сарађујемо са Домом здравља у насељу и вртићем Дуга у насељу. С обзиром да се налазимо између два велика градска гиганта Рафинерије и Топлане имамо добру сарадњу и са овим привредним установама. Поред тога, значајне су нам и донације Ротари клуба и хуманитарне организације Дуга.