Место:Јагодина
Адреса:Бошка Бухе 4
ПТТ:35000
Општина:Јагодина
Телефон:+381 35 245-914
Школска управа:Јагодина
Школски округ:Поморавски
Директор:Љиљана Милеуснић Марковић
Телефон директора:+381 35 245-914
Телефон секретара:+381 35 245-915
Тип школе:Основна музичка школа
Сајт:https://muzickaskolajagodina.nasaskola.rs/
Први e-mail:vladidjor@gmail.com
Други e-mail:vojislav.dir@gmail.com
Facebook:https://www.facebook.com/profile.php?id=100002091540316&fref=ts

У другој половини 19. века створени су услови за обимније улагање капитала и развој индустрије. Са развојем индустрије креће и општи развој града. Почиње са радом Јагодинска певачка дружина, а први наступ у Јагодини забележен је априла 1871. Њен хоровођа је био Јован Константиновић, учитељ свирања и певања при јагодинској Реалној гимназији. Почетком 1887. у Јагодини постоји Певачко јагодинско друштво, а од 1891. и Певачко друштво „Бранко“. У овом периоду је деловало више музичких стваралаца. Један од њих је био Божидар Јоксимовић које је студије виолине и композиције завршио у Прагу. Једно од значајнијих његових дела је прва српска опера „Женидба Милоша Обилића“.
1898. у Јагодини је основано Певачко друштво „Коча“ чији хоровођа постаје тада 29-огодишњи Владимир Ђорђевић, учитељ музике и певања у Мушкој учитељској школи. Владимир Р. Ђорђевић је рођен 1.12.1869. године у Брестовцу код Зајечара у свештеничкој породици. Као виши учитељ музике долази у Јагодину са вишегодишњом педагошком праксом. Касније наставља са стручним усавршавањем студирајући у Прагу и Бечу. Најлепше године свог живота Владимир Ђорђевић је провео у Јагодини 1898-1912, за то време је поставио темеље музичког образовања водећи хор и оркестар учитељске школе. Ђорђевић је за собом оставио велики број оригиналних композиција (које је посватио ученицима – учитељцима), уџбеника и нотних записа. Његово најважније дело је „Српске народне мелодије 1-2″ где је исказао опредељење за изучавањем нашег фолклора. Због тога се за њега каже да је Вук Караџић наше музичке културе. Бавио се ширењем музичке културе и ван Јагодине, а посебно се залагао за културни живот у граду. 1904. организовао је прославу стогодишњице Првог српског устанка и тада је са својом певачком дружином извео композицију “Кочин храст“ посвећену устанику Кочи Анђелковићу. Умро је 22.06.1938. год. у Београду. Од 15.05.1974. Музичка школа у Јагодини са поносом носи име овог композитора и професора музике.
Један од наследника Владимира Ђорђевића је био Миленко Пауновић. Аутор прве југословенске симфоније деловао је врло кратко у Јагодини, али је значајно утицао на развој музичке културе. Угледни музички стручњаци Угљеша и Светозар Смиљанић оснивали су оркестре и омогућавали учешће ученика у културно-уметничким друштвима. 1921. је основан КУД “Абрашевић“ и обновљени Певачко друштво “Коча“. Одржавају се концерти Ђачке дружине “Узданице“ са мешовитим хором. Од чланова друштва “Коча“ и грађанских друштава 1935. је основано Певачко друштво “Слога“. Уочи Другог светског рата Јагодина је имала два успешна градска хора. 11.03.1945. основан је КУД “Милан Мијалковић“ који је био покретач целокупне музичке активности и културног живота. Ту је значајно деловање и окупљање великог броја музичара, а посебно су значајни: Вељко Комарек, Густав Брили, Георгије Астапов и други.
Прави продор музичког васпитања у Србији почиње тек после Другог светског рата. На Међународном конгресу музичара у Француској, нашј земљи је одато посебно признање за ширење музичког школства. На иницијативу музичких педагога и ентузијаста Вељка КОмарека и Густава Брилија, уз подршку великог броја грађана, почеле су припреме за оснивање музичке школе у Јагодини. Ова, најмлађа музичка школа на територији уже Србије, основана је 1.12.1952. под окриљем КУД “Милан Мијалковић“, а оснивач је био Народни одбор општине СВетозарево.
Први пријемни испит је одржан у згради Учитељске школе 14.12.1952.год. а пријавило се 78 кандидата. Примљено је 39 ученика. Свечано отварање школе обављено је 11.01.1953. год. а први директор школе био је Густав Брили композитор, правник, новинар, књижевник и преводилац. На почетку свог рада школа је имала 4 наставника, 3 класе клавира и 1 виолине. Први јевни час школа је одржала 16.06.1953. у сали Народног позоришта. Прво седиште школе је било на Скверу Народне омладине, а на данашњој локацији Бошка Бухе бр.4 више од 35 година. Од тада па до данас кроз нашу школу је прошао велики број ученика и наставника.
Од 1.12.2003. Школа је установила и прославља 1. децембар као Дан школе, дан када су постављени “темељи“ музичке школе у Јагодини. Ово је у исто време и датум када је рођен композитор Владимир Ђорђевић по коме наша школе носи назив.