Место:Нови Сад
Адреса:Војводе Книћанина 12б
ПТТ:21000
Општина:Нови Сад
Телефон:021/469-210
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Јасмина Пастоњицки
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.vstajicns.rs
Први e-mail:os.vasastajic@mts.rs
Други e-mail:
Facebook:

Историјат постанка школе

 

Чињеница је да се садашњост може најбоље схватити ако се загледамо у прошлост. Многи ту чињеницу занемарују и живе само у времену садашњем осиромашени за богатство сопствене традиције. Када је заправо школа коју данас знамо под именомВаса Стајић почела да живи?

Веровали или не, наша школа која са поносом носи име Васе Стајића, наследник је Државне основне школе која се звала Шумска школа, а која је основана далеке 1922. године. За време окупације носила је име Magyar kiralyi allami elemi parki nepiskola / Ujvidek. После рата враћено јој је предратно име и почела је да ради 10. 1. 1945. године.

Почетком 1946. добија име Јосип Јурај Штросмајер, а у априлу исте године мења назив у Основна школа број 8. Наша школа није одувек била на садашњој адреси – налазила се у улици која се данас зове Хајдук Вељкова, у броју 10. Године 1950. школа под наведеним именом се гаси и припаја Осмољетки број 7. Неко време је ова школа била у Улици Школској  број 4.

Тек 1953. године донета је одлука да се школа назове Осмогодишња школа Васа Стајић. Почетком школске 1956/57. ова школа сели се у данашњу зграду у улици Војводе Книћанина. Зграда је била новосаграђена, али због мањка средстава две зграде у школи нису спојене. (Нажалост, тaко је остало до данас.)

У овој згради основана је и школа Борис Кидрич, у којој је настава извођена на мађарском језику. Године 1961. ове две школе спајају се у једну – Основну школу Васа Стајић. Интересантно је да је једно време у нашој школи постојало и одељење за децу оштећеног слуха.

Прошло је много година, генерација ученика и наставника кроз нашу школу. Мењала су јој се имена, адресе, а подносила је и све налете историјских промена, државних уређења. Оно што је остало исто јесте њена сврха – да образује, васпита и изведе на прави пут све своје ученике, који ће једнога дана постати достојни представници нашег народа и творци новог живота на овим, али и неким далеким просторима. Жеља нам је свима да наша деца постану поштени и вредни грађани како сопствене државе тако и целога света.