Место:Нови Сад
Адреса:Јанка Веселиновића 22
ПТТ:21100
Општина:Нови Сад
Телефон:021/512-244
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Емина Пајић
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Средња школа
Сајт:http://skolazadizajnbogdansuput.edu.rs/
Први e-mail:
Други e-mail:
Facebook:

Школа за дизајн Богдан Шупут у Новом Саду постоји преко 60 година. Једна је од три уметничке школе у Србији са најдужом традицијом.

Школа оспособљава ђаке за пет образовних профила, као што су дизајн графике, дизајн ентеријера, дизајн текстила, дизајн амбалаже и ликовни техничари.

Школа нуди високо стручно образовање, рад са изузетним професорским кадром, индивидуалну наставу и наставу у малим групама, модерну техничку опремљеност и основу за наставак образовања широког спектра могућности.

Образовање траје четири године И, поред редовног рада у настави, обухвата бројне конкурсе, изложбе и радионице.

Развија индивидуалну креативност, оригиналност у стваралаштву, самосталност и сналажљивост на свим стручним пољима.

Школу за дизајн Богдан Шупут Новосађани најчешће скраћено зову – Уметничка, а ту се можда и најбоље препознаје суштина ове школе. Најшире шваћено, школа обучава ученике из области дизајна и ликовне техничаре. Дакле, бавимо се можда најлепшом људском делатности – духовном стваралачком активности. Негујемо младе, креативне таленте, верујући у узвишени позив за који су се определили – уметнички. Многи ђаци наше школе постали су носиоци културног и јавног живота, професори средњих школа, факултета и академија, афирмисани код нас и у свету. Дела многих ученика школе красе музеје, галерије, јавне просторе у Новом Саду, Војводини и иностранству.

Уосталом, има ли лепшег и племенитијег позива но бавити се стварањем лепоте, бавити се бескрајном разноликошћу њених видова, настављати оне путеве које је започео још човек праисторије у пећинама Француске, по зидовима манастира, путеве који су утрли Леонардо, Микеланђело, Рембрант, Веласкез, Гоја,Ван Гог, Гоген, Моне, Пикасо, Дали, Роден, Хенри Мур, Гауди, Карл Лагерфилд, Вивијен Вествуд, Мен Реј, Енди Ворхол, Дејвид Карсон… Арс лонга вита бревис!

Пријемни испит се одржава пре испита у осталим средњим школама и траје три дана. Први дан обухвата полагање из области цртања, други дан из области сликања, а трећи дан из области моделовања.

У првој години школовања ученици на свим одсецима стичу знања из истих стручних предмета – историја уметности, теорија форме, цртање и сликање и фотографија, као и знања из обавезних општеобразовних предмета, да би од другог до четвртог разреда добили знање из стручне области (одсек) за коју су се определили при упису у школу. Такође, приликом уписа, ученици бирају да ли ће похађати наставу из веронауке или грађанског васпитања.

За пријаве кандидата и детаљније информације о полагању и о школи контактирајте нас преко телефона или е-маила, или нас лично посетите.