Место:Ветерник
Адреса:Краља Александра 38
ПТТ:21203
Општина:Нови Сад
Телефон:021/823-123
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Митић Теодора
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.osmihajlopupin.edu.rs
Први e-mail:osmihajlopupin@neobee.net
Други e-mail:
Facebook:

Приликом пробоја Солунског фронта, 15. септембра 1918. год. почео је напад на планински масив Ветерник у Македонији.У тој тешкој борби и услед рањавања, велики број доборвољаца са подручја целе Југославије је ослепео. После битке, сви слепи ратни војни инвалиди су окупљени у Заводу у Земуну ради рехабилитације и радног оспособљавања за живот. Већ у почетку боравка у Заводу, покренуто је питање њихове колонизације, и договор који је уследио условио је привремено насељавање 1919. год. зграде велепоседа грофа Котека, на пустари Нови Мајур, 7 км западно од Новог Сада. Насељавање је покренуо Вељко Радмановић, који се због тога сматра оснивачем насеља Ветерник. У периоду од 1923-1925. године, 37 слепих ратних војних инвалида са својим породицама, привремено насељавају пустару Нови Мајур, тако да се 1923. год. сматра годином настанка Ветерника. У првој години насељења, деца са Пустаре похађала су основну школу у старом Футогу. У 1924. год. постављена је прва учитељица школе Јелисавета Марић коју је већ наредне године наследила Милица Вукајловић, преместивши се из Гложана у Нови Ветерник, како се већ тада преименовала пустара Нови Мајур. Због недовољног броја ђака, школа није радила школске 1924/25. године. Учитељица Милица Вукајловић водила је школу у једном одељењу од првог до четвртог разреда. Проширењем Ветерника и повећањем броја школске деце, у самом насељу се оспособљава зграда, која је била у поседу грофа Котека и у којој се настава одржава од првог до четвртог разреда. Садашња ОШ „Михајло Пупин“ грађена је у три етапе.

У фебруару 1966. године, почела је са радом као самостална основна школа „Михајло Пупин“. Убрзо се показало да постојећа зграда није била у могућности да прими велики број ђака па се кренуло са изградњом спратног дела зграде, који је пуштен у рад 1968. год. Због недостатка сале, часови за физичко су одржавани у учионици па је због тога дошло до изградње фискултурне сале, која је пуштена у рад 1970. год. Половином осамдесетих година, број деце се све више повећавао, па је растао и број одељења.

Деведесетих година, због ратних дешавања на простору бивше Југославије, насеље Ветерник насељава велики број избеглих и прогнаних људи, па са тим и основна школа „Михајло Пупин“ постаје претесна за сву придошлу децу. Средином 2009. год. пуштен је у рад и надограђени део у школи, у којем постоји одређени број учионица, кабинета и канцеларија за запослене. Данас школу похађа око 1000 ученика и настава се одржава у две смене.