Место:Бочар
Адреса:Трг ослобођења 4
ПТТ:23274
Општина:Нови Бечеј
Телефон:023/789-209
Школска управа:Зрењанин
Школски округ:Средњебанатски
Директор:Татјана Шутка
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://osdositejobradovicbocar.nasaskola.rs
Први e-mail:osnovnaskola@sezampro.rs
Други e-mail:skolabocar@gimelnet.rs
Facebook:
О нама
          Први подаци о раду школе потичу из 1902. године. Школу формира тадашња општина или спахија која се стара за њено издржавање и плату учитеља. Школска зграда изграђена од черпића и цигаља, налазила се улици Пашићевој бр. 1 и у једном делу зграде у улици Трг ослобођења 4 где се и данас налази. Од школског инвентара било је 25 комада школских клупа са четири седишта, две школске табле на ногаре и један орман.
Први подаци о извођењу наставе потичу из 1909. године. Изводио је парох Душан Димитријеић. У периоду од 1909. до 1922. нема никаквих писаних докумената из којих би могло да се сазна о извођењу наставе у школи. Учитељи су наставу изводили са великим бројем ученика у одељењима. Било је школских година када се настава изводила у комбинованим одељењима.
Јануара 1946. године у Бочар се доселило 218 српских породица. Њиховим доласком повећао се и број становника а самим тим и број деце која су била обавезна да похађају основну школу. Школске 1952-53. године прва генерација заршава осми разред. Од тада па и данас школа има статус осморазредне школе.
Даљим радом школе, наметнула се потреба за повећањем и осавремењивањем школског простора. После много напора почиње 1977. године да се приступа реализацији изградње школе у Бочару, али нажалост само једног дела предвиђеног по пројекту, а то је адаптација и доградња постојеће зграде у улици Трг Ослобођења бр. 4. У адаптирану и преуређену школу наставници и ученици су се уселили 1980. године.
Године 1991. урађен  је пројекат за изградњу фискултурне сале  и припремљен  терен за реализацију радова. На жалост  до данас пројекат није реализован, а за часове физичког васпитања  користи се сала Месне заједнице која не одговара нормативима.
У току свог постојања и развоја школа је мењала и свој назив. До 1952. године звала се државна народна школа а затим добија ново име Осмолетка Бочар који носи до 1960. године. Од 1960. године школа добија име “Доситеј Обрадовић“ које и данас носи.
Наши најугледнији ђаци, који су отишли на даље школовање  и постигли значајан успех на различитим пољима су:

-Давидовић  Свето, рођен 1942. године у Бушевићу. Магистрирао на Економском факултету у Београду
-Дробац Милорад, рођен 1948. године у Бочару. Докторирао на Економском факултету у Суботици
-Јанков Стојан, рођен 1935. године у Бочару. Докторирао на Економском факултету у Београду
-Јанков Рада, рођен 1940. године у Бочару. Докторирао на Машинском факултету у Бечу
-Кошничар Милан, рођен 1927. године у Бочару. Докторирао на Факултету физичке културе у Београду
-Огњеновић Александар, рођен 1922. године у Бочару. Докторирао на Пољопривредном факултету у Београду.
-Шеган Стево, рођен 1952. године у Бочару. Докторирао на природно-математичком факултету у Београду.

Тренутно основну школу “Доситеј Обрадовић“ похађа 92 ученика а настава се изводи на српском језику. Укупан број запослених у школи је 29 и већина њих су путници. Иако је школа мала кадар је стручан што је предност у односу на многе сеоске школе.