Место:Кикинда
Адреса:Др Зорана Ђинђића 9
ПТТ:23300
Општина:Кикинда
Телефон:023/040-0500
Школска управа:Зрењанин
Школски округ:Севернобанатски
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.osfejesklara.edu.rs
Први e-mail:fklara@open.telekom.rs
Други e-mail:fklara@mts.rs
Facebook:

Основна школа „Фејеш Клара“ једна је од две најстарије школе у Кикинди. Основана је давне 1812. године као Парохијална народна школа у склопу римокатоличке капеле. Обзиром да се број ученика константно повећавао, 1893. године се приступило изградњи нове школске зграде које је завршена након три године. Због своје лепоте и архитектонске вредности зграда је под заштитом државе.

Од школске 1950/1951. школске године, установа делује као осмогодишња школа. Њен првобитни назив био је „Осмолетка број 2“, да би касније понела има Народног хероја Фејеш Кларе. Од школске 1956/1957. године, настава се одвија двојезично, на српском и мађарском језику.

Године 1980. изграђена је фискултурна сала и кабинет за техничко образовање. Школа поседује и кабинете за физику, биологију, хемију и информатику. У школи се налази школска библиотека са читаоницом, која поседује преко 8000 наслова. Од школске 2005/2006. у школи поново ради продужени боравак у коме ученици могу добити помоћ у учењу, изради домаћих задатака и квалитетну организацију слободног времена.

infokab

У школском дворишту налазе се рукометни и кошаркашки терен и зелене површине са клупама и цвећем. Двориште је комплетно реконструисано 2007. године и сада пружа максималне услове за спортске активности.

Свdanskoleake godine u škole se obeležava Dan Svetog Save školskom priredbom i svečanim sečenjem slavskog kolača. Ipak, najsvečaniji dan u školi je Dan škole. Klarina mladost, snovi i ljubav prema životu prekinuti su u trenu, zbog toga škola slavi 21. mart kao svoj dan. To je prvi dan proleća koji simbolizuje mladost, lepotu i buđenje života. Tog dana u školi se organizuju razne manifestacije kulturnog i sportskog karaktera na kojima učestvuju svi učenici naše škole kao i gosti iz drugih škola.

Наша школа налази се у срцу Кикинде, окружена историјским споменицима који подсећају на бурна времена која су прошла. И она сама, безмало два века, стоји гордо као својеврстан споменик знања и успеха некадашњих ученика, и као узор садашњим и будућим генерацијама.

Чланови Школског одбора су:

  1. Лазар Демић
  2. Хајналка Тот
  3. Снежана Милићев, представници запослених
  4. Небојша Лакета
  5. Золтан Моротвански
  6. Велибор Пипер, представници Савета родитеља
  7. Јелена Влахушић
  8. Александра Глигорин
  9. Ласло Сакал, представници локалне самоуправе

Директор школе је Радован Степанов, проф. разредне наставе.