Место:Бечеј
Адреса:Зелена улица бр.102
ПТТ:21220
Општина:Бечеј
Телефон:021/691-5840
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Тапавица Бранкица
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.severci.edu.rs
Први e-mail:severci@stcable.co.rs
Други e-mail:
Facebook:

Основна школа „Север Ђуркић“ је изграђена 1974. године као Спомен-школа средствима самодоприноса грађана и Општинске заједнице образовања. Налази се у ширем центру града. Школа има укупно 4300 м2 затвореног простора, од тога 16 учионица, 5 кабинета (за физику и хемију, биологију, ликовну културу, музичку културу и информатику), библиотеку и кухињу са трпезаријом. Поред школе се налазе терени за мали фудбал и кошарку, као и велико двориште, а око школе су уређене зелене површине. Унутар школе се налази велики хол, у коме се одржавају пригодне свечаности, представе и књижевни сусрети.

Na početku školske 2009/2010.godine u školu je upisano 568 učenika raspoređenih u 30 odeljenja: 22 odeljenja na srpskom nastavnom jeziku i 8 odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku. Nastava je organizovana u dve smene. Jednu smenu čine učenici od I-IV razreda, a drugu učenici od V-VIII razreda. Promena smene se vrši nedeljno. U školi je zaposleno 65 radnika.

Obavezni izborni predmeti u školi su: građansko vaspitanje, verska nastava, a od stranih jezika-nemački jezik i španski jezik. Mi smo jedina osnovna škola u našoj Opštini koja je ponudila učenje španskog jezika.

Pošto je svake školske godine interesovanje naših učenika za informatiku kao izborni predmet bilo veliko, informatički kabinet je dopunjen sa 10 novih računara marke „Pentium IV“, kupljen je video-bim projektor i lap-top.

Pored informatike, naša škola je ponudila kao izborne predmete: mađarski jezik sa elementima nacionalne kulture, čuvare prirode, narodnu tradiciju, lepo pisanje, hor i orkestar.

Od sekcija su zastupljene: recitatorska, lirerarna, ekološka, matematička, sportske sekcije.

U školi postoji produženi boravak za učenike od I-IV razreda, učenicima je obezbeđen doručak i ručak, kao i stručni nadzor učiteljica na oba nastavna jezika.

Učenici naše škole se mogu pohvaliti zapaženim rezultatima na Opštinskim, Okružnim i Republičkim takmičenjima, kao i odličnim rezultatima na kvalifikacionim ispitima.

U našoj školi se već pet godina održavaju radionice za buduće prvake, jednom mesečno u toku drugog polugidišta. Cilj ovih radionica je da se budućim prvacima razbije strah od škole, da se upoznaju sa školskim prostorom i da se kroz igru uvedu u nastavu.

Od školske 2007/2008. godine, uz pomoć donacija, u školu je uveden video-nadzor da bi se povećala bezbednost učenika i sačuvala školska imovina.

Što se tiče načina finansiranja osnovne delatnosti, iz budžeta Republike Srbije se obezbeđuju sredstva za plate i dodatke zaposlenih u školi, socijalne doprinose na teret poslodavca, porez na zarade, otpremnine i pomoći, razvojne programe i projekte škole po kriterijuma koje propisuje ministar. Iz budžeta opštine se obezbeđuju sredstva za stručno usavršavanje zaposlenih, prevoz zaposlenih i učenika, prevoz na takmičenja , kapitalno održavanje zgrada i objekata, opremanje škole i drugi tekući rashodi (grejanje, struja, komunalne usluge, ptt, potrošni materijal i sl.)