ОСНОВНА ШКОЛА „ЈАН АМОС КОМЕНСКИ“ - Кулпин

Место:Кулпин
Адреса:Маршла Тита 76
ПТТ:21472
Општина:Бачки Петровац
Телефон:021/228-7013
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Јованка Зимова
Телефон директора:021-2286-013
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://jak.edu.rs/
Први e-mail:jakkulpin@neobee.net
Други e-mail:jakkulpin.on.neobee.net
Facebook:

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Први писани документ о насељу Кулпин датира јос из 1345. године. Током векова насеље Кулпин је мењало локације и власнике, да би Повељом Марије Терезије од 10. јула 1745. године насеље Кулпин у власниство добила породица Стратимировић. Убрзо по преузимању власниства, оснива се и прва православна основна школа. Она датира од 1754. године. Вец 1789. године, оснива се и прва словачка школа, при словачкој евангеличкој цркви.

Stara skola stara-skola

Током историје и развоја школства, кулпинска школа је доживела бројне развојне промене. У складу са реформама школства, кулпинска школа је трајала четири године, па шест година, да би се прва осмогодишња школа формирала 1951. године. Од школске 1960/61 године у кулпинској школи почела је упоредо да се одвија двојезична настава у месовитим одељењима (В-ВИИИ разр.), тј. и на српском и на словачком језику. Такав вид наставе одвијао се све до 1993. године, када су се формирала одељења посебно на српском, посебно на словачком језику.

Stara Skola 3 Stara skola2

До 1983. године није постојала јединствена школска зграда, вец се настава одвијала на више локација, односно постојало је чак шест зграда са по једном или три учионице. Године 1983. изграђена је нова школска зграда која је располагала са десет учионица, једном радионицом и школском кухињом и трпезаријом. При новој згради није постојала фискултурна сала, те се за потребе физицког васпитања адаптирала стара зграда из XВИИИ века, која је у функцији и данас. Године 1998. почело се са изградњом нове фискултурне сале која је свечано отворена 23. марта 2006. године.