Место:Бач
Адреса:Школска 1
ПТТ:21420
Општина:Бач
Телефон:021/771-207
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Дајана Максимовић
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://skolabac.nasaskola.rs
Први e-mail:oskolabac@neobee.net
Други e-mail:skolabac@mts.rs
Facebook:
  • Бач има веома богату историју. Као град који је био племићко седиште, имао је велики број високо образованих грађана, чак и у време средњег века.Познато је да су племићке породице у средњем веку имале кућне учитеље за своју децу. поред тог “ кућног“ образовања, знање су ђаци могли стећи служећи по самостанима и црквама, да би  касније, уз потребне препоруке наставили школовање у вишим школама. Образовање је било привилегија владајуће класе.

    У доба турске владавине у 16.веку у Бачу је радила Медреса, средња или висока муслиманска шола, која је радила дуги низ година. Образовале су се занатлије, војни, административни и верски службеници, трговци.

    Након повлачења Турака из Бача 1689.мењају се културне прилике у Бачу. Рушењем Тврђаве, Бач постаје мали провинцијски градић. Образовање тече при црквама.

    Прва грађанска верска школа у Бачу, основана је 1756.године и била је прва школа у Бачу за грађане нижег порекла.

    Прва зграда која је грађена наменски за потребе школе датира из 1876.године, у којој се настава изводила до 1972.године, пуних 96 година. Поред школских учионица постојала је и учионица за забавиште. Настава се изводила на српском, мађарском и немачком језику.

    Након завршетка Другог светског рата, црква губи право да се меша у државне послове и да утиче на образовање.

    Врата школе отварају се за сву децу и грађане. Првих година, непосредно после рата, школа је имала 620 ученика. 1946.године основна школа прераста из четвороразредне, односно шесторазредне, у седморазредну, а касније у осморазредну основну школу.

    Школске 1945/46.године, поред основне школе, у Бачу се оснива и Стручна продужна школа, која мења назив у Школа ученика у привреди. у њој су изучавани занати за које је постојао интерес ( механичар, млинар, електричар, опанчар, ужар, бачвар, сајџија, ковач, колар, кројач, пекар, молер, столар). Школа је престала са радом 1955.године због економске неоправданости.

    Од 1972.године Бач добија нову зграду у коју се усељава ОШ „Вук Караџић“. Настава се изводи на српском језику.

    Од школске 1975/76.године, оснива се средња школа под називом Заједничка средња школа „25.мај“. Била је смештена у просторијама основне школе. Престала је са радом 1987/88.године.

    Од 1995.године указала се потреба за оснивањем Средње пољопривредне школе у Бачу, која је смештена у зграду основне школе. Рад ове две школе одвија се у две смене.