Место:Београд
Адреса:Канарево брдо 2
ПТТ:11090
Општина:Раковица
Телефон:011/358-2264
Школска управа:Београд
Школски округ:Град Београд
Директор:Јелић Тамара
Телефон директора:011/3511-311
Телефон секретара:011/ 3582 - 264
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://osdjurajaksicrakovica.nasaskola.rs/
Први e-mail:оsdjj@sbb.rs
Други e-mail:
Facebook:

кола “Ђура Јакшић“ налази се у Општини Раковица у Београду. Основана је 1932.године декретом Министарства просвете ОН бр. 80510. Почела је с радом у једном од првих насеља Раковице, у Коштуњаку. Била се смештена у приватној згради Душана Илића, имала је једну учионицу и једног учитеља, Стојана Несторовића, који је био уједно и први управитељ школе.

Од 1957.године наша школа почиње да ради као осмогодишња. Све до тада рад у њој је био отежан јер се одвијао у три различите зграде. Године 1958. школа се сели у нову, модерну и светлу зграду, на данашњем месту, у улици Канарево брдо бр. 2. Од тада наша Школа почиње своје светло раздобље. Имала је свој врт, саднице, летњу учионицу, а од 1962. године и фискултурну салу, простор за дневни боравак и још једно крило зграде. Много ученика ишло је у дневни боравак. Било је доста сусрета са другим школама са много турнира и путовања по нашој земљи и бившим републикама. Најинтересантнији турнири у малом фудбалу одржавали су се на нашим спортским теренима, због чега је “Рекорд” 1966. на терене поставио гумену подлогу, што је тада било јединствено у Граду. Формирани су многи спортски клубови и друштва рекреативног карактера, па је у оквиру наше Школе формирано и регистровано спортско друштво “Канаринац”.

Наредних година насеље се шири и отварају се две нове школе у нашој непосредној близини: “Франц Прешерн” (1969.) и “Иво Андрић” (1976.). У обе школе отишао је један број ученика и наставника.

Тих година наше учионице биле су пуне деце: преко 1500 ђака похађало је наставу у три смене. И до пре десетак година било је довољно деце за ове три школе. Данас је знатно смањен број ученика у многим школама па и у нашој. То није утицало на наш успех и одличне резултате. Последњих година је наша Школа на разним такмичењима освајала многе награде. После 75 година постојања и рада, школа је понос свих ученика и колектива. Имамо своју традицију, свој идентитет и свој мото: “Ученик на првом месту”. Непрестано је присутан позитиван дух и сазнања шта је урађено до сада и какви су планови за наредне генерације.

Иако је Школа имала своје тамне и светле тренутке, радила у отежаним условима, предстоје боља времена за њу.

Када кажемо да је наша Школа била прва школа као центар свих дешавања како образовних, тако и културних и спортских, нимало није предимензионирано, што се може уочити посматрајући њен историјски развој.

Велики јубилеји везани су за нашу Школу:

75 година рада Школе
175 година од рођења Ђуре Јакшић

Поводом ових јубилеја прихваћен је слоган: “Школа са традицијом – школа за будућност”.