Место:Београд
Адреса:Милутина Миланковића 148
ПТТ:11070
Општина:Нови Београд
Телефон:6141144
Школска управа:Београд
Школски округ:Град Београд
Директор:Ристо Антуновић,
Телефон директора:+381 11 6140 414
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://djurostrugar.edu.rs
Први e-mail:djurostrugar@yahoo.com
Други e-mail:
Facebook:

Општина Палилула је педесетих година 20.века добила ново насеље названо Цвијићеви павиљони те је стога било потребно да се оснује нова школа .Одлуку о оснивању нове школе донео је народни одбор града Београда на седници од 5.10.1954.г.

       Локација школе је била између улица Јаше Продановића,Здравка Челара и Браће Грим.Школска зграда је имала дванаест учионица и седам мнањих помоћних просторија.Нова школа је у старту имала проблема са простором,временом се простор проширивао и школа добија

како таткве услове за рад.

       Школа је добила име по народном хероју Ђури Стругару,што је за то време било савим нормално.Ђуро Стругар је рођен 09.05.1912.г. у Горњем Цеклину – Ријека Црнојевић,Црна Гора.Гимназију је завршио на Цетињу а правни факултет у Београду.Убијен је у затвору у Београду 22.09.1941.г.

       Први васпитачи заслужују да их поменемо као осниваче школе. То су : директор Ђуро Суботин,наставници : Станковић Александар,проф.,Теодосић Вера,проф.,Шошкић Марко,проф.,Чваравић Ананије,проф.,Ђаковић Емилија,проф.,Ратајац Мира,проф.Срадојевић Мливоје,наст.,Танић Мара,наст.,Аврамовић Вера,наст.,Красојевић Мара,проф.,Играшанац Јованка проф.,Крестић Силвија,проф.,Башић Милева,наст.,Катић Полексија,наст.,Кајганић Јакица,наст.,

Филиповић Момчило,наст.,Ђерасимовић Анђелија,учит.,Пелевић Радуша,учит.,Љутица Даница,учит.,Вељановић Вукосава,учит.,Живковић Десанка,учит.,Томић Новка,учит.,Подунавац Милица,учит.,Катнић Даница,учит.,Милосављевић Ружица,учит.Миловановић Милица,Учит.,Мировић Љубица,учит.,Шумоња анка,учит.,Гаибач Татјана наст.,Душанић Блгонадна,учит.,Енглер вера,наст. и Тодоровић Наталија,учит.

        Када се број ученика смањио школски колектив је пресељен у нову школску зграду у блоку 37 у Н.Београду,решењем Скупштине града од 24.04.1969.У новој велелепној згради услови за рад били су идеални.Посебну драж школи давали су ученици који су дошли из скоро свих крајева Југославије,тако да је школа била Југославија у малом.Школа је имала превише  ученика и зато је радила у три смене.Завршетком школске 1971/72.г. из  школе је издвојен један део ученика и наставника за новоформирану школу “Ратко Митровић“ .

       Наша школа је из године у годину постизала изврсне резултате,одгајала је генерације вредне деце који су данас успешни људи у својим професијама.Делили смо судбину друштва тако да смо имали и кризних година што се тиче материјалног пословања школе.Наставници школе нису дозвољавали да се то одрази на квалитет наставе и у најтежим тренуцима школа је радила као да је све идеално и наши ученици су добијали знања која су им била поребна за даље школовање.Но,школска зграда је деведесетих година пропадала због недовољних средстава за одржавање.Од двехиљадите године стање се знатно побољшава тако да смо доста тога урадили на реновирању школског објекта и обнављању учила и наставних средстава.

      Посебно смо били ангажовани на усавршању наставника кроз разне семинаре у циљу реформе школе и побољшању квалитета наставе.Наши наставници су похађали велики број семинара из области струке и васпитања ученика.Прошли смо први школски развојни план и ушли смо у други циклус.наша школа је укључена у процес самовредновања школе.У нашој школи је конституисан и веома вредно ради ученички  Парламент и Заједница ученика школе.Тренутно смо ангажовани у пројекту “Моја школа – школа без насиља / ка сигурном и потстицајном окружењу за децу “и “Стварност и наше место у њој – права детета као оквир активног учешћа “.