Место:Београд
Адреса:Илије Петровића 12
ПТТ:11222
Општина:Вождовац
Телефон:011/394-1826
Школска управа:Београд
Школски округ:Град Београд
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.osjajinci.com
Први e-mail:osjajinci@gmail.com
Други e-mail:
Facebook:

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Times New Roman“;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

            Јајиначка основна школа почела је са радом 1915. године, као четвороразредна, и радила је по кућама богатијих сељака, да би после неколико прекида успоставила какву-такву документацију и финасирала се из државне касе и од закупа земљишта, које је добила од донатора и становника Јајинаца.

            Према сачуваном записнику из 1919. године може се видети да је тадашњи учитељ био Велимир И. Јовић, за кога се претпоставља да је радио и претходних година. Учитеља Јовића је 1922. године наследила  Наталија Михајловић, која је половином 1923. године почела заједно са Школским одбором да прикупља добровољне прилоге за градњу школске зграде. Прилози су прикупљани до краја 1926. године, да би настава у новој згради почела наредне, 1927. године. У архиви школе сачувана је књига добровољних прилога за градњу школе.

            Донацијама, добровољним прилозима и радом мештана и пријатеља села, школске 1926/27. године започета је градња школе у Раковици селу. Зграда је завршена наредне, 1928. године и имала је једну учионицу, канцеларију и учитељски стан.            Из архивске грађе, Уписнице раковачке школе, школске 1920/21. школу у овом месту похађају 43 ученика. Одељења је формирао и школом управљао Василије Вукомановић. Интересантно је напоменути да је Миланка Боровић, спремачица, у овој школи провела читав свој радни век.

            Поменуте две школске зграде у Јајинцима и Раковици селу постоје и данас,  углавном су сачувале некадашњи спољни изглед и у њима се изводи настава до данашњих дана.  

У периоду између два светска рата обе ове школе  биле су четворогодишње, а ученици су настављали школовање  у ОШ „Војвода Степа Степановић“ у селу Кумодраж, које је и данас црквена општина у чијем су саставу Јајинци и Раковица село. После Другог светског рата јајиначка и раковачка школа биле су издвојена одељења ОШ „Војвода Степа Степановић“ све до 1965.године.

            Решењем  општине Вождовац из 1965. године и изградњом нове зграде у Јајинцима, формира се осморазредна Основна школа „Јајинци“ са издвојеним четвороразредним одељењем у Раковици селу. ОШ „Јајинци“ носи име историјског места у којем је у Дргом светском рату стрељано преко 80 000 родољуба, жртава фашистичког терора из разних крајева Југославије.

Основна школа „Јајинци“ налази се у истоименом насељу у улици Илије Петровића 12, на самој ивици Спомен парка „Јајинци“, на  падинама Торлака, отприлике на пола пута АвалаБеоград. Од центра Београда удаљена је нешто мање од 8 километара. Данас школа ради у три објекта укупне површине 2093 м2. Два објекта припадају матичној школи у Јајинцима, а у једном објекту  ради издвојено одељење у Раковици селу. Мања зграда у Јајинцима, изграђена 1927. године, површине је 242 м2, док већа зграда, изграђена 1965. године, има површину од 1611 м2. Школски објекат у  Раковици селу површине је 240 м2. Школа покрива две месне заједнице, Јајинци и Раковица село, које припадају ужем подручју Београда.

            Школске 2010/11. у матичној школи „Јајинци“ и издвојеном одељењу у Раковици уписано је 548 ученика у 23 редовна одељења од 1. до 8. разреда, од чега 91 ученик од 1. до 4. разреда похађа наставу у Раковици селу. У матичној школи у Јајинцима ради и једно специјално одељење за лако ментално ометену децу.

            Предшколска установа „Змај Јова Јовановић“ у нашој школи окупља две групе ученика, око 60 полазника, узраста 5-7 година. Школа има и једну хетерогену групу продуженог боравка која окупља 27 ученика од 1. до 4. разреда.